Лукашенко оцінює ризики, які несе присутність "Вагнера" в Білорусі / getty images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко бере до уваги ризики, які може спровокувати присутність найманців ПВК "Вагнер" на території країни, і не дозволить їм брати участь у масштабних навчаннях з військовими. Таку думку висловив російський опозиціонер і правозахисник Марк Фейгін.

"На Лукашенка не схоже, що він так легко повівся на таку оману, що силами ПВК "Вагнер" його відсторонять від влади. У нього досвід відносин із ПВК був у серпні 2020 року, коли три десятки людей транзитом проїжджали, тобто мали проїжджати, через територію Білорусі далі. Він їх заарештував, тримав, а потім відправив назад до Росії. Він від самого початку їх затримував, побоюючись, що вони приїхали під час виборів, щоб вчинити якісь дії з відсторонення Лукашенка від влади", – додав він в ефірі "Еспресо". 

Фейгін зауважив, що ці страхи Лукашенка не мали зникнути. Було б наївно думати, що він просто дозволив зайти на територію Білорусі сотням "вагнерівців", не маючи свого плану.

Відео дня

"Якщо він їх (страхи – ред.) тепер не бере до уваги, то це було б дуже дивно й дуже наївно з боку Лукашенка, людини дуже боязкої, яка маніакально стежить за всіма рухами в оточенні. Отак просто привести 2 тисячі людей до себе в Білорусь, коли в нього немає плану й він покладається на те, що ці люди дотримуватимуться зобов'язань, і домовленостей, які він уклав із Путіним, було б надто наївно. Я думаю, тут гра складніша. Інша річ – не можна давати їм зброю, важку бронетехніку. Хтозна, як вони поводитимуться, куди вони насправді підуть – а раптом на Мінськ, на президентський палац. Ці ризики Лукашенко бере до уваги, і жодної масштабної участі в якомусь військовому навчанні не буде з боку ПВК Вагнера з санкції Лукашенка", – резюмував він.

"Вагнерівці" в Білорусі

Після того, як у червні 2023 року власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин влаштував "похід" на Москву, його та "вагнерівців" відправили до Білорусі. Останніми днями туди заїхало декілька колон техніки найманців Пригожина.

Зокрема, супутникові знімки свідчать, що ПВК "Вагнер" розмістила біля 500 машин у таборі під Осиповичами. Водночас важкої техніки на цих знімках журналісти не виявили.

За словами речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка, станом на 22 липня в Білорусі знаходяться біля 5 тисяч "вагнерівців". Він додав, що ситуація на лінії кордону залишається контрольованою. 

Вас також можуть зацікавити новини: