Росія запропонувала свою вакцину від коронавірусу США / REUTERS

Росія зробила США "безпрецедентну пропозицію співпраці". Зокрема, росіяни хотіли працювати з американською групою Operation Warp Speed (OWS). Це військова організація, створена для пришвидшення доступу до ефективних вакцин і засобів лікування від COVID-19.

Але американські чиновники пояснили CNN, що США "наразі не відкриті" до російських медичних успіхів.

Читайте такожPolitico: У Німеччині назвали вакцину Росії проти коронавірусу небезпечною

Відео дня

"Існує загальне відчуття недовіри до Росії з американського боку. І ми переконані, що через цю недовіру США не приймають технології включно з вакцинами, засобами тестування й лікування", - сказав американському виданню неназваний російський чиновник в Москві.

Прес-секретар Білого дому Кейлі МакЕнані сказала, що президента Дональда Трампа поінформували про нову російську вакцину. При цьому вона наголосила, що американські вакцини проходять через "ретельну" перевірку в рамках третьої фази клінічних випробувань за найвищими стандартами.

Інші американські чиновники сказали CNN, що у США російську вакцину вважають неготовою. І ніхто її серйозно не розглядав ще до російського рішення сертифікувати препарат.

"Чорта лисого ми в США дамо це (російську вакцину) мавпам, не кажучи вже про людей", - сказав неназваний член уряду США зі сфери охорони здоров'я.

У вівторок Росія оголосила, що завершила роботу над вакциною проти коронавірусу. А президент Володимир Путін заявив, що його донька вже зробила щеплення. Але експерти скептично ставляться до цих заяв, наголошуючи, що випробування вакцини не було проведене.

Російські чиновники сказали CNN, що Росія готова поділитися інформацією про свою вакцину. І що вона може навіть дозволити американським фармакологічним компаніям почати виробництво російської вакцини на території США. У Москві й раніше заявляли, що деякі американські фірми нібито зацікавлені в російській розробці. Хоча жодних назв ніхто не назвав.

Читайте такожПрезидент Філіппін хотів випробувати на собі вакцину Росії, але передумав

Після того, як Вашингтон відмовився від російської вакцини, російські джерела сказали CNN, що американські стороні все ж "варто серйозно подумати про те, щоб прийняти вакцину" під назвою Sputnik V. Адже вона може врятувати життя американців.

"Якщо наша вакцина виявиться однією з найбільш ефективних, тоді з'являться запитання, чому США не дослідили цю можливість. Чому політики закрили доступ до цієї вакцини", - сказав неназваний високопоставлений чиновник Росії.

Що відомо про російську вакцину від COVID-19?