Ілюстрація REUTERS

В Ісландії проходять вибори президента, безсумнівним лідером симпатій є нинішній голова держави.

Читайте такожБайден зміцнює перевагу над Трампом у передвиборчому рейтингу - опитування

Як повідомляє Еuronews, Ісландія другою в Європі після зняття обмежень через пандемію коронавірусу - проводить у цю суботу чергові вибори президента.

Відео дня

Безсумнівним лідером симпатій виборців є чинний президент, 52-річний Гвюдні Йоуханнессон.

Історик, письменник і перекладач, він став наймолодшим головою острівної держави з населенням 365 тисяч осіб і незалежним президентом, який прийняв рішення піти в політику після публікації "Панамських документів", які вразили його рівнем корупції серед представників влади.

Серед найважливіших подій, що відбулися в країні за останні 4 роки - початок процесу по оновленню конституції (діє з червня 1944 року). Згідно з опублікованим у січні 2018 року урядового меморандуму, робота триватиме до 2025 року.

Єдиний конкурент Йоуханнессона - 57-річний бізнесмен та політик Гудмундур Франклін Йонссон. З урахуванням того, що, за даними місцевих ЗМІ, за президента готові віддати голоси 93,5 % виборців, а за його суперника лише 6,5%, шансів у нього немає. Але політологи вважають, що його мета - зробити собі ім'я з прицілом на наступні президентські вибори, в яких Йоуханнессон брати участь не зможе.