У Білорусі знайшли мертвим молодого директора музею, Костянтина Шишмакова, який не захотів розписуватися під протоколом голосування / Фото з особистого архіву

У Білорусі знайшли мертвим Костянтина Шишмакова, директора Волковиського військово-історичного музею імені Багратіона, який пропав безвісти 15 серпня.

Читайте також"Ми ледве йшлі, у всех були відбіті ноги": Затриманий на протестах в Беларуси рассказал про тортура (фото)

Про це повідомляє TUT.by, посилаючись на ПСО «Ангел». 29-річний чоловік був членом виборчої комісії і 9 серпня відмовився підписувати протокол за підсумками голосування.

Відео дня

Зазначається, що в день свого зникнення Шишмаков подзвонив дружині з роботи близько 17.00 і сказав: «Я тут працювати більше не буду, їду додому». Але додому так і не приїхав.

За інформацією журналістів, обставини його загибелі схожі на суїцид.

Батько загиблого розповів, що «все почалося 9 серпня», коли Шишмаков працював в комісії.

«З ним був ще один хлопець - я не пам'ятаю його прізвище, називати не буду. Вони удвох не підписали підсумковий протокол. За словами сина, за них розписалися. Він дзвонив дружині і про це розповідав», - зазначив чоловік.

Як повідомляє Onliner, волонтери знайшли чоловіка повішеним. Поруч знаходився і його автомобіль. 

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів. За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • У Білорусі після розгону акцій протесту зникли десятки людей.