Фото прес-служби

"Українське Товариство Чесної Торгівлі" звернулося із відкритими листами до президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн та прем'єр-міністра Великої Британії Елізабет Трасс із закликом збільшити вплив санкцій проти близького оточення Путіна.

Тексти відповідних листів оприлюднені на сайті організації.

"Гуманітарна допомога, матеріальна підтримка та санкції, спрямовані проти тих, хто озброює та підтримує військову машину Президента Росії Володимира Путіна, є невід’ємною частиною нашої боротьби. Проте, наразі, існують декілька лазівок у даних санкціях, які дозволяють найближчим союзникам Путіна й надалі збільшувати власні багатства та таким чином наповнювати кишені російського режиму", – йдеться в листах.

Відео дня

Автори звернень наголосили, що численні прибічники Путіна інвестували та є пов’язаними з декількома компаніями, що ведуть бізнес у Великій Британії, такими як Revolut, Yandex, Udemy та Getir.

Лист до президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн

В якості прикладу вони наводять найбагатшу людину Росії, олігарха Володимира Потаніна, що вважається ключовим прихильником Кремля та частиною близького оточення Путіна.

"Потанін дійсно зазнав санкцій, але знайшов шлях, що допоможе уникнути їх негативного впливу на його багатство та інвестиції. Значна частина інвестицій Потаніна зосереджена у московській акційній компанії Winter Capital. Частково ця компанія підтримується однією з найбільших інвестиційних фірм Росії, Interros. У свою чергу, Володимир Потанін також керує Interros. Winter Capital має багато інвестицій у різних міжнародних компаніях, що знаходяться під юрисдикцією Британії, включаючи компанію-гіганта сервісів доставки Getir", – зазначають в "Українському Товаристві Чесної Торгівлі".

Автори листів пояснюють, що, таким чином, кожного разу, коли людина робить замовлення через компанію Getir, вона несвідомо допомагає спонсорувати російську агресію проти України, що є абсолютно неприпустимим для більшості справедливих людей.

Лист до прем'єр-міністра Великої Британії Елізабет Трасс

"Саме тому тисячі британських громадян беруть участь у наших демонстраціях та підписують наші петиції з цього приводу. Британці розуміють важливість даної ситуації та не хочуть асоціюватися чи бути співучасниками з тими, хто пов’язаний з учиненням військових злочинів та злочинів проти людства", – йдеться в листах.

фото прес-служби

Таким чином, ініціатори звернень закликають владу ЕС та Великобританії збільшити вплив санкцій проти близького оточення Путіна шляхом розширення їхніх критеріїв, забезпечення відсутності лазівок та інших шляхів обходження санкцій.

Єврокомісію та Великобританію закликали посилити вплив санкцій проти близького оточення Путіна

Як зазначають автори листів, Потанін продемонстрував, наскільки легко можна ухилятися від санкцій, то ж тепер його прикладу слідуватимуть й інші в Росії.

"Зрозуміло, що без ускладнення санкцій, які б включали в себе такі компанії як Winter Capital, що слугує фасадом Interros Потаніна, ці санкції будуть майже неефективними та безглуздими, тому надзвичайно важливо забезпечити невинних людей гарантією, що вони не будуть виконувати роль співучасників у руйнуванні та кровопролитті, що оркеструє Росія на території України", – констатували автори листів.