дайнюс жалимас / delfi.lt

Про це в інтерв'ю УНІАН повідомив голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас.

«Важливо, щоб Конституційний суд України відчув себе повноправним членом європейського співтовариства. На цьому тижні, в понеділок, ми у Вільнюсі заснували Асоціацію конституційних судів Литви, України, Молдови та Грузії. Ми бачимо позитивні зрушення в тому, щоб КС дійсно став європейським судом. І, головне, щоб він став незалежним. Незалежним від будь-якої влади», - відзначив він.

У Декларації країни-учасниці схвалили намір зміцнювати конституційне правосуддя в країнах регіонів Балтійського та Чорного морів і погодилися сприяти діалогу з усіх питань щодо конституційного, структурного та оперативного аспектів конституційної юрисдикції.

Відео дня

Читайте такожКС РФ можуть виключити з Конференції європейських КС за участь у анексії Криму

Довідка УНІАН. Експерт у галузі міжнародного права, професор Вільнюського університету Жалімас був призначений головою Конституційного суду Литви в липні 2014 року.

До цього Жалімас брав участь у науково-дослідницьких проектах ЄС та інших міжнародних організацій, пов'язаних із правами людини, демократизацією і узаконенням пам'яті про жертви тоталітарних злочинів. Працював членом Постійного арбітражу в Гаазі.

Жалімас вніс великий внесок в дослідження міжнародних правових основ відновлення незалежності Литви та інтеграцію Литви в НАТО, нагороджений почесним знаком Литовського союзу стрільців «Захисників парламенту» і пам'ятним знаком НАТО.