/ УНІАН

Про це йдеться у звіті організації "Країни перехідного періоду 2016", опублікованому на сайті Freedom House.

Кожного року організація проводить оцінювання за шкалою від 1 до 7, де 1 відображає найвищий рівень демократичного прогресу, а 7 – найнижчий. Інтегральний індекс демократії є середнім значенням оцінювання за всіма категоріями, що досліджувалися у звіті за даний рік.

До складання звіту були залучені українські експерти Олександр Сушко та Олена Пристайко.

Відео дня

Зокрема, оцінювання проводилося за такими показниками як демократичність управління на рівні центральної влади; виборчий процес; розвиток громадянського суспільства; незалежність ЗМІ; демократичність управління на рівні місцевих органів влади; ефективність і незалежність судової системи та рівень корупції.

Читайте такожFreedom House: Демократія в окупованому Криму переживає "драматичні невдачі"

У звіті відзначається, що у порівнянні з 2015 роком, у поточному році "рейтинг демократичності управління на рівні центральної влади зріс з 6,00 до 5,75 балів завдяки стабілізації політичної ситуації в державі та продовженню функціонування основних демократичних інститутів після конституційної та безпекової кризи минулого року".

Також сказано, що "рейтинг демократичності управління на рівні органів місцевого самоврядування зріс з 5,50 до 5,25 балів завдяки помітному прогресу у створенні нових місцевих громад відповідно до норм нещодавно прийнятого законодавства".

Таким чином, рейтинг розвитку демократії в Україні поліпшився з 4,75 (у 2015 році) до 4,68 балів (у 2016 році).

Автори звіту окреслили перспективи України на 2016 рік.

"Через російську агресію та незрілість національних демократичних інститутів Україна і далі стикатиметься з викликами, пов'язаними зі збереженням її державного суверенітету та територіальної цілісності", - наголошується у звіті.

Водночас сказано, що "найважча криза, ймовірно, вже позаду, і країна матиме більше можливостей для проведення реформ та стимулювання відновлення економіки".

"Найбільшими викликами залишаються високий рівень корупції та слабкість інститутів, покликаних забезпечувати верховенство права. Коаліція більшості у парламенті охоплена внутрішніми чварами, і не можна виключати того, що у 2016 році може відбутися розпуск Верховної Ради і проведення позачергових парламентських виборів", - йдеться у звіті.