Більше половини українців висловлюється за розширення повноважень президента, такого висновку дійшли експерти Інституту Горшеніна, посилаючись на результати проведеного телефонного опитування.

Майже половина українців (47,5%) пов`язує своє благополуччя і благополуччя своєї сім`ї з приходом нового президента. З них більше чверті (28,7%) відповіли на це питання «точно так», а 18,8% - «швидше так». Не пов`язують своє благополуччя з приходом нового президента 43,1% опитаних. З них більше чверті (28,2%) відповіли на це запитання «точно ні», а кожен шостий респондент (14,9%) – «швидше ні». Важко оцінити свої очікування 9,4%.

Більше половини громадян України (59,1%) вважає, що необхідно розширити повноваження Президента, посиливши тим самим його владу. Тільки кожен десятий респондент (10,7%) вважає, що повноваження президента, навпаки, слід урізувати, а 8,1% опитаних пропонують взагалі ліквідувати інститут президентства. Важко відповісти на дане питання 22,1% респондентів.

Відео дня

Переважна більшість українців (81,7%) вважають, що сьогодні країні потрібен технічний прем`єр-міністр, який проведе непопулярні економічні реформи для поліпшення економічної ситуації в майбутньому. З них упевнені, що країні потрібен точно технічний прем`єр, 68,4%, а відповідь «швидше технічний прем`єр» дали 13,3% респондентів. Дотримуються точки зору, що країні потрібен прем`єр-політик, який орієнтуватиметься на виборців і проводитиме популістську політику, спрямовану на отримання голосів на наступних виборах, 5,9% опитаних. З них 3,4% дали відповідь «швидше прем`єр-політик», 2,5% - «точно прем`єр-політик». Важко відповісти на це питання 12,4% громадян України.

Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему «Українці про нового президента і прем`єр-міністра» з 20 по 22 лютого 2010 року. Усього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів, старше 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.