В Миколаєві декомунізація торкнулась хліба / Новости N

Миколаївський хлібозавод №1 змінив назву хліба «Стахановський» на підставі закону про декомунізацію.

Читайте такожУ В’ятровича хочуть позбавитись «імперської спадщини» - переглянути дати заснування Дніпра та Павлограда

Про це повідомляють «Новости N» посилаючись на інформацію з підприємства.

Відео дня

Представники заводу пояснили журналістам, що до них надійшов лист від заступника голови Миколаївської ОДА В'ячеслава Боня.

«Зараз хліб називається «Галицький». Нам рекомендував перший заступник голови Миколаївської ОДА пан Бонь. На підставі закону України «Про засудження комуністічного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарніх режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Зокрема вони розписали, що Стаханов Олексій Григорович начальник сектору соціалістичного змагання ... вони нам цілого листа надіслали з цього приводу », - розповіли представники підприємства в телефонному коментарі кореспондентам.

Стверджується, що нову назву для колишнього «Стаханівського» хлібу придумали самі співробітники заводу.

Довідка УНІАН. Олексій Стаханов (1905-1977 рр.) - радянський шахтар, новатор добувної промисловості, основоположник так званого Стаханівського руху.

З 1927 року працював на шахті «Центральна-Ірміно» в місті Ірміне Луганської області України.

В ніч з 30 на 31 серпня 1935 роки за зміну (5 ч. 45 хв.) Разом з двома кріпильниками видобув 102 тонни вугілля при нормі на одного забійника в 7 тонн, в 14 разів перевищивши цю норму і встановивши рекорд. 

Водночас, більшовики використовували його успіх в пропаганді. Зокрема - для кампанії, відомої як «Стахановський рух».

«Стахановці», в число яких входили працівники різних галузей, прагнули багаторазово перевищити встановлені планом норми виробництва.