Марія Браньяс ділиться своїм секретом довголіття / скріншот

Вчені вивчають найстарішу людину в світі, щоб спробувати розкрити секрет довголіття. Дослідники буквально збиті з пантелику відмінним здоров'ям "супербабусі", яка дожила до 116 років, пише The Independent.

Марія Браньяс народилася у Сан-Франциско в 1907 році, але повернулася до Іспанії, коли їй було вісім років, і оселилася в Каталонії. У соцмережах Браньяс відома як "суперкаталонська бабуся". За даними Книги рекордів Гіннеса, останні 22 роки вона проживає в будинку престарілих Residencia Santa María del Tura.

Рекордсменка погодилася пройти наукове тестування, яке, як сподіваються дослідники, допоможе їм краще зрозуміти деякі хвороби, пов'язані зі старістю, такі як нейродегенеративні або серцево-судинні захворювання.

Відео дня

Попри вік, у Браньяс немає серйозних проблем зі здоров'ям, хіба тільки нездужання, пов'язані зі слухом і рухливістю. При цьому у жінки як і раніше відмінна пам'ять.

"У неї абсолютно ясна голова. Вона з вражаючою ясністю пам'ятає епізоди з життя, коли їй було всього чотири роки, і у неї немає ніяких серцево-судинних захворювань, характерних для літніх людей", - розповів учений Манель Естеллер.

Зазначається, що у Браньяс було нелегке життя: жінка пережила землетрус, коли була у США, велику пожежу, обидві світові війни, громадянську війну в Іспанії, пандемію іспанського грипу і, зовсім недавно, перехворіла на COVID-19.

Вчені припускають, що Браньяс "набагато молодша" фізично.

"Ми знаємо хронологічний вік Марії - 116 років, але ми повинні визначити її біологічний вік", - зазначив Естеллер.

Браньяс часто запитують, у чому секрет її довгого життя, і вона пояснює своє довголіття "порядком, спокоєм, добрими зв'язками з родиною та друзями, контактом з природою, емоційною стабільністю, відсутністю турбот, відсутністю жалю, великою кількістю позитиву та забороною спілкуватися з токсичними людьми".

Раніше УНІАН писав, як 107-річний чоловік назвав свій секрет довголіття.

Вас також можуть зацікавити новини: