Чай сприяє здоров'ю психіки / фото ua.depositphotos.com

Чай здатний принести дивовижну користь для здоров'я, стверджують фахівці. Цей напій має властивості боротьби з раком і може поліпшити здоров'я серця  та кишечника, пише The Telegraph.

"Чай багатий на поліфеноли - природні біологічно активні рослинні сполуки, які чинять антиоксидантну дію на організм. Отримання достатньої кількості антиоксидантів у раціоні з фруктів, овочів, цільнозернових продуктів і напоїв є важливим для боротьби з наслідками старіння і сучасного способу життя, які спричиняють ушкодження клітин", - зазначила дієтологиня Керрі Ракстон.

За її словами, до чаю сміливо можна додавати молоко, оскільки немає жодних доказів того, що це негативно впливає на його властивості.

Відео дня

Серед корисних властивостей чаю фахівці виділяють:

Підтримання здоров'я серця. Як зазначила Ракстон, поліфеноли в чаї позитивно впливають на функцію судин, роблячи їх більш еластичними та знижуючи кров'яний тиск. А нижчий кров'яний тиск допомагає знизити ризик інсульту та інфаркту міокарда.

Поліпшення здоров'я кишечника. Дієтологиня пояснила, що деякі натуральні продукти є пребіотиками, тобто сприяють розвитку здорових видів бактерій у кишечнику, і чай у їхньому списку. Наявність здорової мікробіоти кишківника пов'язана з меншим ризиком закрепів, запальних захворювань та респіраторних інфекцій, а також з більш збалансованою імунною системою, розповіла Ракстон.

Зниження рівня цукру в крові. Стверджується, що щоденне вживання чаю пов'язане з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу. Нещодавнє дослідження засвідчило, що у людей, які випивають понад чотири чашки кави на день, ризик розвитку діабету 2 типу знижується на 17%.

Зниження ризику розвитку раку. За словами дієтологів, поліфеноли, що містяться в чаї, можуть допомогти уповільнити розвиток деяких типів раку та сприяти загибелі ракових клітин.

Допомога в концентрації уваги. Чай містить кофеїн, який добре відомий своєю здатністю покращувати пам'ять, пильність і концентрацію. При цьому чай вирізняється високим вмістом амінокислоти під назвою "L-теанін", яка в поєднанні з кофеїном створює відчуття "спокійної концентрації".

Поліпшення сну. Вчені стверджують, що дві чашки навіть звичайного чаю можуть поліпшити якість сну.

Підтримка здоров'я психіки. Було доведено, що флаваноли покращують когнітивні функції.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, чому чай особливо корисний.

Вас також можуть зацікавити новини: