Цілюща сила чаю обумовлена головним чином поліфенолами / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, 1zoom.ru

Чай - один з найпопулярніших, смачних і корисних напоїв,

"Існують деякі відмінності в складі тих чи інших видів чаю, але сучасна наука припускає, що його регулярне вживання корисно для здоров'я у довгостроковій перспективі", - доктор з Університету Едіт Коуен в Австралії Бенджамін Хеддон Парментер, пише prevention.com.

Відео дня

Цілюща сила чаю обумовлена головним чином хімічними речовинами - поліфенолами, особливо катехінами та епікатехінами, які захищають організм.

Експерти попереджають, що жоден чай не є чудодійним напоєм, але це смачний спосіб поліпшити і підтримувати своє здоров'я.

Чай - користь для здоров'я

Ось кілька корисних властивостей чаю, про які заявляють фахівці:

  • Чай сприяє здоров'ю серця. Поряд з фізичними вправами та дієтою, чай може допомогти зберегти ваше серце міцним. Велике британське дослідження нещодавно показало, що вживання двох або більше чашок чорного чаю на день пов'язане з меншим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань, інсульту та ішемічної хвороби серця.
  • Чай допомагає боротися із запаленням. Як зазначила дієтолог з Бостона Алісса Пачеко, зокрема, зелений чай, сповнений протизапальних сполук, в тому числі особливо потужного катехіну під назвою EGCG, який може захистити від пошкодження клітин.
  • Чай здатний заспокоїти застуду або грип. За словами фахівців, чай допомагає заспокоїти горло і усунути закладеність носа, також він відмінно підтримує водний баланс.
  • Чай підсилює увагу. Кофеїн у чорному чаї може підвищивши вашу концентрацію та рівень енергії. Чай відмінно підходить для людей, яким потрібна додаткова підтримка без занадто стимулюючого ковтка, зазначила дієтолог Робін Форутан.

Чай для схуднення - що важливо знати

Зазначається, що катехіни і кофеїн у чаї можуть грати незначну роль в підвищенні метаболізму, але будь-яка втрата ваги може бути більше пов'язана з тим, що ви не п'єте. Наприклад, вживання чаю замінює напої з високим вмістом цукру і калорій, кажуть дієтологи.

Чай - види

Виділяють наступні види і сорти чаю:

Чорний чай. Щоб приготувати цей вид чаю, листя Camellia sinensis згортають або розрізають та залишають до повного висихання; окислення робить листя насичено-коричневими або чорними. Хоча поліфенолів багато у всіх чаях, чорний чай особливо містить теафлавін і теарубігін, які надають йому насичений колір та допомагають контролювати рівень цукру в крові.

Зелений чай. Попри те, що зелені чаї, такі як матчу та ходжича, мають зовсім інший колір та смак, вони походять з тієї ж рослини, що і чорні. Різниця: перш ніж зелене листя стане коричневим, їх нагрівають, щоб запобігти процесу окислення. Це надає чаю яскраво-зелений колір і трав'янистий аромат. Зелений чай, особливо матчу, багатий на антиоксиданти, такі як хлорофіл, L-теанін і катехіни, зазначила дієтолог Емі Фішер.

Білий чай. Щоб приготувати цей м'який сорт з квітковим смаком, листя Camellia sinensis збирають, коли вони ще не розпустилися. На цій ранній стадії листя зазвичай покриті пухнастим білим пушком, звідси і назва сорту чаю. Листя сушать відразу після збору, щоб вони не окислилися. Білий чай піддається мінімальній обробці з усіх чаїв, тому в ньому зберігається більша кількість катехінів. Цей напій також має протизапальні та антиоксидантні властивості.

Нагадаємо, раніше був названий секретний інгредієнт, який покращує смак трав'яних чаїв.

Вас також можуть зацікавити новини: