Зміна квітки яйця може бути тривожним дзвіночком / фото ua.depositphotos.com

Практично в кожній родині варять яйця на сніданок або для приготування салатів. На тлі свят, що наближаються, їх приготування піднімається на новий рівень, адже цей продукт входить в більшість популярних салатів. Ось тільки очистивши шкаралупу і приступивши до нарізки можна виявити сірий жовток у вареного яйця.

 Чому у яйця жовток сірий і чи можна їсти такий продукт

Коли вже зварили десяток яєць на салат, зовсім не хочеться їх викидати і бігти за новою упаковкою, особливо, якщо гості скоро будуть на порозі. Давайте розберемося, чому у вареного яйця сірий жовток. Почнемо з того, що на колір шкаралупи і жовтка можуть вплинути корм і порода курки.

У той же час жовток може поміняти колір і під час приготування. Поспішаємо запевнити, що це абсолютно нормальне явище. Це пов'язано з процесом термічної обробки, коли жовток може змінювати свій колір в результаті взаємодії високої температури і білка.

Відео дня

Чи можна їсти сірий жовток? Так, це абсолютно безпечно. Найголовніше, щоб у яєць був нормальний термін придатності, а ось колір - не найголовніше.

Більш того, якщо варити їх дуже довго, то колір може придбати інші відтінки і вас буде турбувати вже, чому у варених яєць жовток синій. Справа в тому, що при тривалій термічній обробці цей продукт буде виділяти сірку і залізо, а разом вони перетворяться в сульфід заліза. Саме він і є винуватцем цієї проблеми.

Однак деякі стикаються і з іншою ситуацією, а тому розглянемо ще, чому у вареного яйця сірий білок. Так, колір може змінитися, якщо яйця пробули в киплячій воді занадто довго. Це призводить до випаровування білка, через що і змінюється відтінок. Ще однією причиною може бути свіжість самого продукту. Старі яйця можуть мати білок більш прозорого кольору - з боку здається, ніби він сірий.

Раніше УНІАН розповідав, навіщо сипати сіль при варінні яєць і чому варто готувати тільки так.

Вас також можуть зацікавити новини: