Існує кілька теорій, якими намагаються пояснити відсутність у деяких людей звички роззуватися в домі / колаж УНІАН з фото pixabay.com і ua.depositphotos.com

Поціновувачі закордонних фільмів не раз помічали, що американці та британці можуть запросто зайти в дім, не роззуваючись, та ще й "плюхнутися" на ліжко. Як виявляється, у великій частині світу у людей немає традиції роззуватися перед входом у дім. Чому в деяких країнах не заведено знімати взуття - тема досить дискусійна. Є кілька теорій, якими намагаються пояснити виникнення такої традиції.

Хто ходить удома у взутті та до чого тут Бог - перша теорія

Першою назвемо теорію, яка стосується релігії, проте в ній є нестикування. Побутує думка, що мусульмани та буддисти роззуваються при вході в дім, бо в них заведено заходити босими до храму чи мечеті, тобто релігійна традиція нібито перейшла і в побутову сферу.

Нестикувань кілька:

Відео дня
  • в Україні більшість населення - християни, у цій релігії не заведено бути босими в церкві, проте на порозі будинку українці роззуваються;
  • більша частина жителів Монголії буддисти, але в цій країні входять узутими в дім.

Є ще кілька теорій, щоб із ними краще розібратися, потрібно з'ясувати, у яких ще державах не заведено роззуватися.

Де ходять по дому у взутті ще - перелік держав

У Південній Америці, в Австралії та Новій Зеландії і на більшій частині території Африки люди не роззуваються.

Ще взуття вдома носять у таких країнах:

  • Італія;
  • Франція;
  • Іспанія.

Крім того, не заведено роззуватися в Португалії.

Те, чому в Америці не заведено знімати взуття, пояснюється іншою теорією - вважається, що люди не звикли роззуватися під час входу, оскільки на території, де вони мешкають, стабільний клімат, тобто немає частих різних опадів (снігу та дощу), після яких у житлі можна наслідити. Але й така версія трохи "кульгає": на сніговій Алясці не роззуваються, а в Нідерландах, де часто йдуть дощі, взагалі немає суворої традиції щодо взуття.

Чому європейці ходять по дому у взутті - важливий нюанс

Англійці не звикли роззуватися в чужій оселі, проте можуть ходити в шкарпетках, якщо їх оточують близькі люди. Якщо в гостях англійцю запропонувати перевзутися в капці - його можна принизити.

Не варто вважати, що на Заході люди буквально сплять у тому, в чому ходять на вулиці. Житло може бути розділене на кілька зон, і, наприклад, у спальні на ногах буде не те, що носили поза домом.

Раніше УНІАН писав, яке наймодніше взуття - весна 2024 може бути більш стильною завдяки новій парі.

Вас також можуть зацікавити новини: