Найпопулярніший сорт кави має вік понад півмільйона років / Фото - depositphotos.com

Вік найпопулярнішого сорту кави, якому віддають перевагу багато людей вранці, може налічувати понад півмільйона років, пише New York Post з посиланням на дослідження, опубліковане в Nature.

"Використовуючи гени кавових рослин по всьому світу, дослідники побудували генеалогічне древо найпопулярнішого у світі сорту кави, відомого вченим як Coffea arabica. Дослідники виявили, що цей вид з'явився близько 600 000 років тому в результаті природного схрещування двох інших видів кави", - пише видання.

Таким чином, сорт кави арабіка з'явився до будь-якого втручання з боку людини.

Відео дня

Дикі дерева кави з'явилися в Ефіопії, але вважається, що вперше їх обсмажували і варили в основному в Ємені, починаючи з 1400-х років. Згідно з легендами, у 1600-х роках індійський монах контрабандою провіз сім сирих кавових зерен на свою батьківщину з Ємену, заклавши основу для глобального захоплення кави.

Зазначається, що популяція рослини арабіка коливалася впродовж тисячоліть, перш ніж люди почали її вирощувати, процвітаючи в теплі та вологі періоди і страждаючи в посушливі періоди. Ці мізерні часи створили так звані "вузькі місця" в популяціях, коли виживала лише невелика кількість генетично схожих рослин.

Сьогодні це робить рослини арабіки більш вразливими до таких хвороб, як іржа листя кави, які щорічно приносять збитки в мільярди доларів.

Раніше УНІАН розповідав про правильний час для того, щоб випити свою першу чашку кави зранку. Виявляється, одразу після пробудження пити каву дуже шкідливо.

Вас також можуть зацікавити новини: