Під час вибору вуглеводів найкраще віддавати перевагу складним варіантам, багатим на клітковину,/ колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Попри незаслужену репутацію "нездорових", правильні вуглеводи дуже поживні і навіть можуть підтримувати здоров'я серця. Тож не поспішайте повністю відмовлятися від вуглеводів.

"Вуглеводи забезпечують енергією і ключовими поживними речовинами, такими як клітковина, вітаміни і мінерали", - цитує дієтолога Лорен Манакер видання Eating Well.

Під час вибору вуглеводів найкраще віддавати перевагу складним варіантам, багатим на клітковину, таким як цільнозернові продукти, бобові, фрукти й овочі. Вони сприяють травленню, забезпечують стабільну енергію і допомагають підтримувати здоров'я серця, зокрема знижують рівень холестерину. Одним із найкорисніших вуглеводів є чорна квасоля.

Відео дня

Багата на клітковину

"Чорна квасоля - суперпродукт для зниження холестерину, тому що вона багата на розчинну клітковину, яка пов'язує холестерин у кишківнику та допомагає виводити його з організму", - каже дієтолог Брэннон Блаунт.

Дослідження показують, що дієта з високим вмістом клітковини, особливо розчинної, може знизити загальний рівень холестерину і рівень LDL ("поганого") холестерину, що робить її ключовим інструментом для контролю рівня холестерину.

Одна порція приготованих чорних бобів містить вражаючі 15 грамів клітковини, що становить близько 54% від рекомендованої добової норми.

Не містить насичених жирів

Чорна квасоля має дуже низький вміст жирів і не містить насичених жирів, що робить її чудовим вибором для здорового харчування. Дослідження показують, що раціон із низьким вмістом насичених жирів пов'язаний зі зниженням ризику високого холестерину і серцевих захворювань.

Американська асоціація кардіологів рекомендує обмежити споживання насичених жирів до 6% від загальної кількості калорій, особливо людям із серцевими захворюваннями або високим рівнем холестерину. Для людини, яка споживає 2000 калорій на день, це становить близько 13 грамів на день.

Багата рослинним білком

Крім високого вмісту клітковини, чорна квасоля також відмінне джерело білка, що містить 15 грамів на порцію. Дослідження показують, що заміна тваринних білків рослинними може сприяти підтримці здорового рівня холестерину завдяки зниженню загального холестерину і холестерину ЛПНЩ.

Містить стійкий крохмаль

Стійкий крохмаль живить корисні бактерії, виробляючи побічні продукти, такі як коротколанцюгові жирні кислоти, які можуть знижувати вироблення холестерину в печінці та допомагати знижувати загальний рівень холестерину. Вони також допомагають контролювати рівень цукру в крові після їжі і збільшують відчуття ситості, що може запобігти переїданню і додатково підтримувати здоровий рівень холестерину.

Джерело фітохімічних речовин

Чорна квасоля багата на фітохімічні речовини - рослинні сполуки, які захищають клітини, зменшують запалення і підтримують здоров'я серця. Вона багата на поліфеноли, флавоноїди, антоціани і таніни, які пов'язані з поліпшенням здоров'я серця.

Ці антиоксиданти допомагають боротися із запаленням, знижуючи окислювальний стрес, які є основними факторами, що сприяють розвитку серцево-судинних захворювань, каже Манакер.

Раніше УНІАН назвав 12 продуктів, які допоможуть знизити рівень холестерину.

Вас також можуть зацікавити новини: