
Вісцеральний жир знаходиться глибоко в черевній порожнині і обволікає такі органи, як печінка і кишечник, і завдає шкоди здоров'ю. Згодом це може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу, серцеві захворювання, метаболічний синдром та інші.
Видання Eating Well пише, що вживання певних продуктів, зокрема деяких вуглеводів, може полегшити процес схуднення в ділянці живота. Дослідження показали, що складні вуглеводи, багаті клітковиною, можуть допомогти зменшити вісцеральний жир.
Батат
Солодка картопля містить бета-каротин, який може сприяти зниженню рівня вісцерального жиру.
"Солодка картопля також містить здорову дозу клітковини, яка допомагає відчути ситість після їжі. Це може допомогти мінімізувати споживання калорій надалі, що побічно сприяє схудненню", - розповів дієтолог Тобі Амідор.
Одна чашка запеченої солодкої картоплі дає вам майже 7 грамів клітковини - 25% від добової норми у 28 грамів.
Овес
Овес містить унікальний тип розчинної клітковини, званий бета-глюканом, який знижує рівень холестерину. Бета-глюкан також пов'язують зі зменшенням об'єму талії, зниженням кількості жиру в організмі та зменшенням ваги, навіть серед людей, які не намагаються скоротити кількість калорій.
Це багатофункціональне волокно також може зменшувати кількість вісцерального жиру, сприяючи сприятливим змінам у кишковій мікрофлорі. Дослідження показують, що кишкова мікрофлора худих людей часто відрізняється від мікрофлори людей з ожирінням.
Вчені припускають, що бета-глюкан може призводити до позитивних змін у кишковій мікрофлорі. Крім того, коли корисні кишкові бактерії харчуються бета-глюканом, вони виробляють сполуки, які називаються коротколанцюговими жирними кислотами, що відіграють позитивну роль у регулюванні апетиту та енергії.
Ячмінь
Ячмінь містить подвійну дозу клітковини, яка допомагає спалювати вісцеральний жир. Як і овес, ячмінь містить бета-глюкан. Під час приготування та охолодження ячменю утворюється інший тип клітковини, званий стійким крохмалем.
"Стійкий крохмаль не піддається перетравленню в тонкому кишечнику", - каже дієтолог Алісса Смолен.
Кіноа
Якщо ви не любите ячмінь, кіноа - ще один видатний вуглевод, який допоможе спалити вісцеральний жир. Дієтологиня Бесс Бергер каже:
На відміну від більшості злаків, вона містить велику кількість білка і клітковини, що допомагає контролювати апетит і запобігає накопиченню жиру в ділянці живота.
Фактично, одна чашка приготованої кіноа містить 5 грамів клітковини і 8 грамів білка, а також містить магній. Цей мінерал допомагає організму більш ефективно використовувати гормон інсулін, що, своєю чергою, допомагає захистити від накопичення вісцерального жиру, каже вона.
Сочевиця
"Сочевиця - одне з найкращих джерел вуглеводів для боротьби з вісцеральним жиром, оскільки вона містить як білок, так і клітковину", - каже Бергер.
Одна чашка приготованої сочевиці містить цілих 16 грамів клітковини, що становить понад половину добової норми, а також 18 грамів білка.
"Ця комбінація надовго дає відчуття ситості, стабілізує рівень цукру в крові та зменшує запалення, яке часто сприяє накопиченню жиру в ділянці живота", - каже Бергер.
Дослідження показали, що люди, які часто їдять бобові, такі як сочевиця, як правило, мають нижчий індекс маси тіла і меншу вагу в ділянці талії.
Квасоля
Одне дослідження показало, що жінки, які вживали більше квасолі, мали менший об'єм талії і менше жиру в організмі порівняно з жінками, які рідко їли квасолю.
"Квасоля має три важливі властивості для контролю ваги: вона багата на клітковину, білок і має приємний смак. Завдяки тому, що вони є природним джерелом клітковини, боби сприяють зміцненню здоров'я і контролю ваги. Крім того, білок, що міститься в них, допомагає наситити організм і зберегти м'язову масу", - каже Амідор.
Також дослідження показали, що вживання більшої кількості білка за меншої кількості калорій може допомогти зменшити вісцеральний жир, зберігши при цьому м'язову масу.
Раніше УНІАН писав, що їсти, щоб худнути швидше.