Дієтологи назвали заміну м'ясу, яка допоможе знизити рисі діабету і серцевих захворювань / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вживання меншої кількості продуктів тваринного походження, особливо обробленого м'яса, і заміна їх бобовими і горіхами пов'язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу. Про це пише New York Times з посиланням на новий аналіз BMC Medicine, заснований на даних 37 досліджень.

"Наприклад, дослідження показало, що заміна однієї порції обробленого м'яса в день, наприклад, хот-догів, ковбаси, м'ясних делікатесів або бекону, на порцію цільнозернових, горіхів або бобів була пов'язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань на 23-36 відсотків, включаючи інсульт, серцевий напад та ішемічну хворобу серця", - пише видання.

Крім того, встановлено, що вживання горіхів замість обробленого м'яса пов'язане зі зниженням ризику діабету 2 типу на 22 відсотки та ризику ранньої смерті на 21 відсоток.

Відео дня

Дослідники також виявили, що заміна яєць горіхами пов'язана зі зниженням ризику діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань та ранньої смерті. Це дивно, оскільки більшість досліджень показують, що з'їдати одне-два яйця в день можна. Але при прямому порівнянні горіхи можуть бути більш корисними.

Чому більше рослинної їжі і менше м'яса корисно

Бобові та горіхи наповнені здоровими для серця жирами та клітковиною, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові та зменшити ризик діабету. Вони також містять корисні сполуки рослинного походження. Наприклад, бобові багаті ізофлавонами, які, як вважають, зменшують запалення і діють як антиоксиданти.

З іншого боку, червоне та оброблене м'ясо може містити більше насичених жирів, натрію або певних сполук, які можуть сприяти запаленню, і все це може сприяти ризику хронічних захворювань.

Раніше дієтологи порекомендували овоч №1 для зниження рівня цукру у крові.

Вас також можуть зацікавити новини: