Експерт назвав 5 шкідливих кухонних звичок/ ua.depositphotos.com

Деякі кухонні звички можуть здаватися вам цілком звичайними, але насправді можуть завдати великої шкоди, зокрема, призвести до пожежі на кухні.

Як пише EatingWell, представник Національної асоціації запобігання пожежам США Сьюзен Маккелві, назвала п’ять звичок, від яких варто відмовитися на кухні задля власної безпеки.

1. Ви не стежите за увімкненою плитою чи духовкою.

Якщо у вас щось вариться на плиті або печеться в духовці, може виникнути спокуса залишити це й зайнятися іншими справами по дому, але, за словами експертки, приготування їжі без нагляду є основною причиною пожеж і смертей у них.

Відео дня

2. Ви залишаєте легкозаймисті предмети навколо відкритого вогню.

Зручно мати поруч рукавицю або прихватку, але розміщення її біля плити може спричинити катастрофу. Маккелві зазначає, що такі залишені в неприйнятному місці речі посідають друге місце за причинами загорянь під час приготування їжі та четверте місце за кількістю смертей і травм під час приготування їжі.

Вона зазначає, що краще тримати всі речі, які можуть горіти, принаймні за метр від плити та кухонних приладів.

3. Ви припускаєте, що ваша електроплита не стане причиною пожежі.

Хоча це не відкрите полум’я, але якщо ви думаєте, що ваша електрична плита безпечніша за газову, ви помиляєтеся. Експерт зазначає, що електроплити спричинили 53 відсотки зареєстрованих пожеж у домашньому приготуванні їжі, 88 відсотків смертельних випадків під час приготування їжі та 74 відсотки травм під час приготування їжі. Домогосподарства з електричними плитами мали вищий ризик загоряння та пов’язаних з цим втрат, ніж домогосподарства з газовими плитами.

4. Ручки каструль повернуті до вас, коли ви готуєте.

Таку ручку легко схопити, але водночас це підвищує ймовірність того, що каструлю чи сковорідку перекинуть. Експерт радить  повертати ручки до задньої частини плити, а також тримати поруч кришку, щоб у випадку, якщо жир у каструлі чи сковорідці спалахне, можна було легко накрити її кришкою і погасити вогонь.

5. Ви залишаєте своїх дітей і домашніх тварин без нагляду в активному кухонному просторі.

Хоча це легше сказати, ніж зробити, але для безпеки вашої родини варто створити "зону, вільну від дітей і домашніх тварин" розміром щонайменше метр навколо зони приготування їжі та в будь-якому іншому місці, де готується чи переноситься гаряча їжа чи рідина.

Раніше експерт назвав шість порад для того, щоб навести порядок на кухні раз і назавжди. Зокрема, він порадив поставити додаткові полки в шафах,  використовувати контейнери, коробки та етикетки, зробити комору.

Вас також можуть зацікавити новини: