Ознаки низької самооцінки у жінки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Низька самооцінка - це нездатність людини високо оцінювати себе і свої досягнення. Як правило, рівень самооцінки формується ще в дитинстві і сильно залежить від поведінки батьків. Однак багато людей з віком вирішують свої психологічні проблеми і стають більш впевненими в собі. Але так роблять далеко не всі - УНІАН пропонує вам відповісти самому собі на питання: "Як зрозуміти, що у мене низька самооцінка" без дзвінка психологу.

Неочевидні ознаки низької самооцінки - 5 "фатальних" фраз

Для того щоб визначити рівень самоусвідомлення дівчини, важливо розібратися, як поводиться жінка з низькою самооцінкою, а також що вона говорить. Психологи вважають, що існує кілька фраз-маркерів, які ніколи не буде використовувати людина, впевнена в собі.

  • "Я нічого не зробила, це випадковість"

Люди, які у відповідь на похвалу не визнають свій внесок, а применшують його, мають низьку самооцінку. Вони не вміють приймати компліменти, тому що не можуть собі навіть уявити, що дійсно можуть бути красивими, розумними, талановитими і так далі. Жінка, яка не усвідомлює власної цінності, в результаті підсвідомо переконує оточуючих в тому ж самому.

Відео дня
  • "Я сама винна"

Жінки з низьким рівнем оцінювання власної персони часто впадають у почуття провини. Вони ніколи не дивляться на ситуацію тверезо, допускаючи можливість правоти - завжди і в усьому вони винні, а інші люди знають краще. З цієї причини жінки з низькою самооцінкою виправдовують тиранів і деспотів-чоловіків, з якими живуть, вважаючи, що "так зі мною і треба, я сама його довела".

У побутових питаннях вони здатні навіть отримати депресію через постійне самоїдство. Такі дівчата не можуть просто зробити висновки, визнати провину, відпустити ситуацію і жити далі - вони будуть картати себе за зроблену помилку.

  • "Я повинна....."

Фразу про те, що жінка вважає, ніби ПОВИННА бути доглянутою 24 години на добу, ПОВИННА вміти готувати, ПОВИННА любити дітей і далі за списком, можна почути часто. Цю нав'язану громадську думку жінка не здатна відкинути, бо не має своєї. Її позиції недостатньо стійкі, щоб дати відсіч людям, які намагаються нав'язати їй свої переконання і правила.

Саме тому вона вважає, що повинна все і скрізь, але якщо справа стосується інших людей і їх "боргу", дівчина з низькою самооцінкою готова виправдати недосконалості.

  • "Я не зможу, у мене не вийде, мені вже пізно"

Відсутність віри у власні сили і можливості - теж ознака низької самооцінки. Жінки, які люблять себе, знають - немає ніяких перешкод. Всі інші постійно сумніваються, знаходять причини і відмовки, щоб не зробити і не спробувати. Їм боязко зіткнутися з невідомістю і можливим провалом, якого їх уражене его не переживе, тому простіше просто нічого не робити і перебувати в своїй зоні комфорту.

  • "Я потерплю"

П'ята фраза, яку часто говорить жінка з низькою самооцінкою: "Я почекаю і потерплю". Таким чином вона принижує власну значимість і виставляє інтереси інших людей на перший план. Вона готова чекати, терпіти, мовчати, відмовлятися від власних бажань на догоду комусь іншому. Це ознака не тільки низької самооцінки, але і синдром відкладеного життя - поки вона чекає і терпить, дорогоцінний час йде.

Вас також можуть зацікавити новини: