У всьому світі є як любителі кави, так і чаю. Однак у випадку з листовим напоєм існує ще дві окремі категорії людей - любителі чорного та зеленого чаю. Останній варіант є доволі цікавим і незвичним, порівняно з іншими, через нібито його користь для організму. Зокрема, після його вживання відзначають "ефект заспокоєння та розслаблення".
Одна жінка - Алекса Меллардо - спробувала пити зелений чай як основне джерело кофеїну впродовж 30 днів - зранку та після обіду - і розповіла про результати щоденного "ритуалу" для Eat This, Not That.
Вона почувалася менш тривожно
Кава змушувала її відчувати занепокоєння та нервозність. Однак, коли Меллардо перейшла на зелений чай, її ранок став менш напруженим і більш спокійним. "Можливо, саме поєднання аромату, смаку та кількості кофеїну в чашці зеленого чаю стало такою освіжаючою зміною", - зазначає жінка.
Під час експерименту вона зацікавилася питанням, скільки кофеїну міститься в кожному напої. За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, в одній 220-міліметровій чашці зеленого чаю міститься від 30 до 50 міліграмів кофеїну, тоді як у чашці кави - від 80 до 100 міліграмів. Щоб компенсувати нестачу енергії, вона збільшила кількість споживаного зеленого чаю до трьох чашок на день - дві вранці й одну в першій половині дня.
"Зелений чай містить кофеїн, який може тимчасово підвищити швидкість метаболізму", - пояснює дипломована дієтологиня і сертифікований фахівець зі спортивної дієтології Емі Гудсон. За її словами, кофеїн підвищує активність центральної нервової системи і посилює виділення таких нейромедіаторів, як дофамін і норадреналін. Це може призвести до підвищення пильності та збільшення швидкості метаболізму, що означає, що організм спалюватиме більше калорій.
Зелений чай допоміг їй краще думати
Крім того, їй вдалося краще зосередитися на повсякденних завданнях завдяки цьому напою.
"Поєднання кофеїну і L-теаніну, амінокислоти, що міститься в зеленому чаї, може позитивно впливати на когнітивні функції", - пояснює Гудсон.
Зокрема, вживання зеленого чаю може підвищувати пильність і покращувати настрій без відчуття тремтіння, яке часто асоціюється з "високим вмістом кофеїну". Деякі дослідження вказують на потенційний захисний ефект від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
Він заспокоїв її шлунок
У неї, як повідомляється, було багато проблем зі шлунком. Багато продуктів і напоїв порушували здоров'я її кишечника. "Незважаючи на те, що мені подобається смак кави, вона завжди була тригером. Зелений чай, однак, виявився заспокійливим напоєм для мого шлунка і загальних проблем із кишечником - і на те є вагомі причини", - зазначає Меллардо.
Вона виявила, що зелений чай сповнений поліфенолів, особливо катехінів, які, за словами дипломованого дієтолога, є "потужними антиоксидантами". Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і запалення.
Це, як то кажуть, може сприяти профілактиці хронічних захворювань і старіння.
Інші корисні матеріали про здоров'я
Раніше УНІАН повідомляв про відповідь учених - чи впливає вживання кави на кров'яний тиск.
Крім того, чи корисно їсти курячі яйця.
"Яйця також можуть допомогти прискорити засвоєння корисних для здоров'я антиоксидантів з овочів. Додавання яєць до салату збільшує засвоєння лютеїну і зеаксантину до п'яти разів, а бета-каротину і лікопіну - до восьми разів", - заявляє дієтологиня. І зазначає, що на цьому корисні властивості не закінчуються.