Ілюстрація REUTERS

Через пандемію коронавірусу нігерійський суд вперше виніс вирок про смертну кару через Zoom. В міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що це «жорстоко і нелюдяно».

Про це пише видання BBC з посиланням на результати судового засідання.

Суддя з Лагоса Моджісола Дада засудив Олалекана Хаміда до смертної кари за вбивство матері його роботодавця. Слухання справи 4 травня тривало майже три години, на ньому віддалено були присутні адвокати й генеральний прокурор.

Відео дня

Читайте такожIT-фахівці розповіли, чи безпечно використовувати додаток Zoom для проведення відеоконференцій

Чоловіка визнали винним у вбивстві, скоєному в 2018 році. Невідомо, чи планує він оскаржувати рішення. Згідно з нігерійським законодавством, вирок до його виконання повинен затвердити губернатор штату.

В організації Human Rights Watch прокоментували виданню, що створення віртуального суду під час спалаху коронавірусу показує прагнення до правосуддя. Однак вирок до страти в такому форматі, на думку правозахисників - це архаїчне рішення. Вони вважають, що його треба скасувати.

Смертну кару, зазвичай, не застосовують у Нігерії, водночас суди продовжують виносити такі вироки. За даними Amnesty International, в камері смертників як і раніше перебувають понад дві тисячі людей, а останні три страти відбулися в Нігерії у 2016 році.

Як повідомляв раніше УНІАН, під час спалаху коронавірусу в Китаї, тамтешній уряд заявив, що за навмисне приховання симптомів хвороби можуть стратити.