Готування їжі на пошкодженій сковорідці небезпечне / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Якщо неправильно поводитися з антипригарною сковородою, є ризик її подряпати. В результаті колись ідеальне кухонне начиння втрачає свої властивості, але мало хто знає, в чому криється справжня небезпека. УНІАН з'ясував, чи можна використовувати сковорідку, якщо пошкоджено антипригарне покриття.

Чому не можна смажити на подряпаній сковорідці - реальні причини

Насправді, багато господинь розуміють, як зрозуміти, що сковорода зіпсувалася - покриття з подряпинами, до якого "пристає" їжа. Експерти з виробництва такого кухонного начиння кажуть, що ступінь небезпеки пошкодженого виробу залежить від матеріалу, з якого воно зроблено.

Приміром, алюмінієві сковорідки категорично не можна чистити жорсткими металевими щітками. Вони пошкоджують захисний шар, оголюючи алюміній, який потім потрапляє в їжу. Особливо небезпечно готувати в такому посуді компоти - фруктові кислоти вступають в реакцію з алюмінієм, через що утворюються солі алюмінію. Вони пошкоджують клітинні мембрани в організмі.

Відео дня

Такий же результат буде, якщо використовувати тефлонові сковорідки з пошкодженим покриттям - під тефлоном знаходиться шар неокисленого металу. Під впливом високих температур він починає окислюватися, виділяючи токсичні речовини, а це "вбиває" печінку і щитовидну залозу.

Чи потрібно викидати сковорідку, якщо злізло антипригарне покриття

В інтернеті повно порадою про те, що якщо пошкоджено антипригарне покриття - це ще не привід нести ємність на смітник. Його можна відновити. Однак робити так не слід - будь-які рекомендації про те, що шар можна зняти наждачкою і далі користуватися сковорідкою - маячня. Виробники прямо говорять, що повністю зняти захисне покриття не вийде - ви тільки зіпсуєте сковорідку. Тому якщо на ній з'явилися подряпини, краще просто викинути виріб, не піддаючи ризику ні себе, ні домочадців.

Вас також можуть зацікавити новини: