Ходіть частіше сходами, щоб продовжити своє життя / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Підйом по сходах допомагає поліпшити фізичну форму, спалюючи калорії і зміцнюючи м'язи, але новий аналіз показав, що ця проста вправа може продовжити життя.

Видання Health пише, що в одному з оглядів виявили зв'язок між підйомом по сходах і зниженням шансів померти від будь-якої причини. Дослідники також виявили, що підйом сходами може знизити ризик серцево-судинних подій, таких як інфаркт та інсульт.

Учені проаналізували дев'ять досліджень, у яких вивчали зв'язок між підйомом сходами і серцево-судинними захворюваннями та передчасною смертю. У них узяли участь 480 479 осіб, які були або здорові, або раніше перенесли інфаркт чи захворювання периферичних артерій. Вік учасників варіювався від 35 до 84 років, і близько 53% з них становили жінки.

Відео дня

Команда дослідників виявила, що у людей, які піднімалися сходами як фізичне навантаження, ризик "смертності з усіх причин", або смерті з будь-якої причини, був на 24% нижчим, ніж у тих, хто не піднімався сходами. Крім того, у тих, хто піднімався сходами, на 39% менше шансів померти від серцево-судинних захворювань, до яких відносяться ішемічна хвороба серця, інфаркт, високий кров'яний тиск та інсульт. У тих, хто піднімався сходами, також була знижена ймовірність розвитку інфаркту, інсульту та серцевої недостатності.

Чому підйом сходами зміцнює здоров'я

На думку Таманни Сінгх, доктора медичних наук, співдиректора Центру спортивної кардіології в клініці Клівленда, користь від вправ зводиться до одного - їх вертикальності. Порівняно з такою активністю, як ходьба по рівній поверхні, підйом по сходах - це "випробування для вашого тіла, коли воно рухається проти сили тяжіння". На такий рух іде в 9,6 разів більше енергії, ніж на сидіння.

За словами Софі Педдок, доктора медичних наук, з Університету Східної Англії та Норфолка і Фонду лікарень Норвічського університету у Великій Британії, підйом по сходах не тільки "покращує нашу кардіореспіраторну форму", а й сприяє зміцненню інших аспектів здоров'я.

"Це зміцнює задній ланцюг - сідниці, підколінні сухожилля, згиначі стегна, ікри, - що покращує загальну рухливість і стійкість опорно-рухового апарату", - каже Сінгх.

Скільки потрібно ходити по сходах

За словами Педдок, недостатньо досліджень, щоб рекомендувати конкретну кількість підйомів або рівень інтенсивності. Однак, за її словами, деякі дослідження показують, що п'ять-шість сходових прольотів на день або 50-60 загальних кроків можуть мати позитивний вплив. Наприклад, дослідження 2023 року виявило зв'язок між щоденним проходженням щонайменше 50 сходинок і зниженням ризику розвитку атеросклерозу на 20%.

Проте, за словами Сінгх, "будь-які сходи кращі, ніж їхня відсутність". Вона зазначила, що підйом сходами навіть у тих випадках, коли "не є систематичним фізичним навантаженням", може допомогти знизити смертність від усіх причин серцево-судинних захворювань.

Як зробити підйом сходами звичкою

Включення підйому сходами у свій розпорядок дня починається з того, що ви просто шукайте сходи в будинках, на роботі, на парковках тощо. Як каже Сінгх, "якщо ви бачите сходи, піднімайтеся ними".

Щоб не втрачати мотивацію, Сінгх рекомендує придумати собі завдання з підйому сходами або завантажити додаток, який відстежує кількість пройдених сходинок. У майбутньому кількість сходинок, інтенсивність підйому і тривалість можна збільшити.

Якщо ви відчуваєте труднощі з пересуванням або не маєте доступу до сходів, то замініть підйом сходами на плавання, їзду на велосипеді або веслування.

Раніше УНІАН писав, як проходити по 10 000 кроків на день легко і просто.

Вас також можуть зацікавити новини: