
Ми часто чуємо, що збалансоване харчування є запорукою здорового життя. Серед корисних напоїв апельсиновий сік виділяється як класичний варіант — як за популярністю, так і за потенційною користю, пише Eating Well.
Дослідження показало, що апельсиновий сік є основним джерелом корисних сполук, які називаються флавоноїдами, особливо гесперидином. Вони відомі своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями.
Вчені вирішили встановити, чи може регулярне вживання апельсинового соку підтримати здоров'я серця та метаболізм. В рамках дослідження, вони вивчили молекулярні зміни, що відбуваються в нашому організмі, коли ми щодня п'ємо апельсиновий сік.
Результати, опубліковані в журналі Molecular Nutrition and Food Research, дають цікаве уявлення про те, як цей простий напій може мати потужний вплив на наші гени та загальне самопочуття.
Як проводилося дослідження?
Вчені відібрали 20 здорових дорослих, зокрема, 10 чоловіків та жінок у віці від 21 до 36 років для детального аналізу. Учасники не мали хронічних захворювань, не палили, не були вагітними і не приймали ліки або добавки, що могли б вплинути на результати дослідження.
За три дні до початку дослідження учасники уникали цитрусових фруктів та їх похідних, а також інших продуктів, багатих на флавоноїди, таких як полуниця, кава, шоколад і чай.
В рамках дослідження кожен учасник протягом 60 днів щодня вживав 500 мл пастеризованого 100% апельсинового соку, розділеного на дві порції. Одну частину соку треба випити вранці, а іншу - в другій половині дня.
Зразки крові відбирали на початку (день 0) і в кінці (день 60) дослідження, а також вимірювався артеріальний тиск й інші показники організму.
Основою дослідження був транскриптомний аналіз, який є складним методом вивчення того, як "вмикаються" та "вимикаються" наші гени. Завдяки порівнняю результаті на початку та в кінці дослідження вчені змогли точно визначити, що змінилося після двох місяців щоденного вживання апельсинового соку.
Результати дослідження
Аналіз показав, що після вживання 100% апельсинового соку протягом періоду дослідження загалом змінилося 3790 генів. Примітно, що 2487 генів були пригнічені, тобто їхня активність знизилася, а 1303 — активізовані, тобто, відбулося їх збільшення.
Більш масштабний систематичний огляд і метааналіз, опублікований у журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition, показав, що вживання щонайменше 500 мл апельсинового соку щодня призводило до поліпшення показників цукру в крові, холестерину та маркерів запалення.
Яка користь апельсинового соку?
Апельсиновий сік є джерелом флавоноїдів, таких як гесперидин, які мають потужні антиоксидантні та протизапальні властивості. Якщо ввести звичку щодня випивати стакан цього соку, тоді цей напій може сприяти зниженню артеріального тиску, зменшенню запалення і навіть поліпшенню процесу переробки жирів в організмі.
Видання зазначає, що це є ключовими факторами для зниження ризику розвитку таких захворювань, як серцеві хвороби, діабет і ожиріння.
Водночас, якщо людині слід стежити за рівнем цукру в крові, тоді важливо стежити за розміром порцій, оскільки апельсиновий сік містить природні цукри, які можуть впливати на рівень глюкози, якщо споживати його надміру.
Вчені дійшли несподіваного висновку, що апельсиновий сік може по-різному впливати на організм людини залежно від її статури. Так, якщо ви маєте надлишкову вагу, сік може допомогти вашому організму ефективніше розщеплювати жири. Якщо людина струнка, тоді вона може відчути сильний протизапальний ефект.
Які фрукти та ягоди радять вживати дієтологи
Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологиня з Японії Мітіко Томіока поділилася, які 5 фруктів вона радить завжди тримати під рукою для міцного імунітету.
Також ми писали, що журавлина багата антиоксидантами і клітковиною, а також має безліч потенційних переваг для здоров'я. Ці маленькі, кислі ягоди можуть допомагати при низці проблем зі здоров'ям.