Названо 9 типів токсичних друзів / фото ua.depositphotos.com

Термін "токсичний" часто використовується для опису небажаної поведінки друзів – чи то забагато пліток, чи то постійні запізнення. Але тренерка з дружби Даніель Байярд Джексон розповіла Business Insider, що швидке навішування ярликів рідко буває корисним.

У своїй книзі "Боротьба за нашу дружбу" Джексон розглядає дев'ять типів "поганих" друзів, щодо яких вона чула скарги від своїх клієнтів-коучів. Вона пояснює можливі причини, чому друзі можуть так поводитися, і пропонує підходи, які ви можете спробувати, перш ніж поставити крапку у стосунках.

1. Ненадійний друг

Відео дня

Це той друг, з яким ви не можете будувати надійні плани, або покладатися на нього в надзвичайних ситуаціях, тому що ви ніколи не знаєте, чи з'явиться він.

Джексон каже, що є кілька пояснень такої поведінки – наприклад, люди зі СДУГ (синдром дефіциту уваги та гіперактивності, – УНІАН) іноді можуть бути забудькуватими. Хоча вона уточнює, що це "не є виправданням для ненадійності".

Друг також може не усвідомлювати, наскільки сильно його ненадійність в цьому плані впливає на вас, особливо якщо ви завжди відповідаєте: "Не хвилюйся!".

Якщо ви відчуваєте, що ваші потреби постійно ігноруються, особливо після того, як ви поговорили про це із другом, можливо, час розірвати стосунки.

2. "Невзаємний" друг

Цей друг змушує вас відчувати себе так, ніби ви перебуваєте в односторонніх стосунках. Одним з пояснень може бути те, що ваш други нейродивергентий і не знає про деякі соціальні норми, каже Джексон. Він також може мати інші уявлення про взаємність, ніж ви.

Якщо ви завжди звертаєтеся до друга першими, це також може бути пов'язано з тим, що він боїться отримати відмову або здатися занадто настирливою, написавши повідомлення першим.

3. Друг-пліткар

Друг-пліткар часто обговорює інших людей, коли їх немає в кімнаті. Це змушує вас не довіряти такій людині свої власні секрети.

За словами фахівця, якими б підлими не були плітки, мотивація часто буває менш мерзенною. Ваш друг може намагатися зблизитися з вами, бути невпевненим у собі або просто нудьгувати.

Якщо така динаміка заважає насолоджуватися часом, проведеним разом, варто переоцінити цю дружбу.

4. Друг, одержимий коханням

У друзів, одержимих коханням, завжди є "драма" на побаченнях, в яку вони хочуть вас втягнути. Така поведінка особливо дратує, якщо вони зникають щоразу, коли в них з'являються нові стосунки.

Джексон каже, що такий друг може мати справу з сімейним або суспільним тиском, який змушує його шукати партнера. І якщо він здається ізольованими в одних конкретних стосунках, це може бути ознакою емоційного насильства.

5. Друг, який вас контролює

Друг, який вас контролює, не сприймає відповідь "ні", змушує вас відчувати провину за незгоду з ним і взагалі має проблеми з регулюванням своїх емоцій.

Яким би сильним не був цей друг, така його поведінка може бути зумовлена страхом або тривогою. Він може мати менше свободи дій в інших сферах свого життя, вважаючи, що ваша дружба – одна з небагатьох речей, які вони можуть контролювати.

Варто спробувати м'яко вказати таким людям на ваші кордони. Якщо вони не докладають зусиль, щоб змінитися, нездорово продовжувати такі стосунки.

6. Заздрісний друг

Заздрісний друг реагує на ваші досягнення сарказмом або критикою. Заздрість може походити від фіксованого мислення друга, який вважає, що те, що ви отримали роботу своєї мрії, якимось чином зменшує його шанси зробити те саме.

Однак це не означає, що ви повинні терпіти грубу поведінку. 

7. Друг, який раптово змінився

У друга, який нещодавно раптово змінився, часто з'являються нові інтереси, друзі, одяг або щось інше, що змушує вас замислитися, чи не "переросли" ви одне одного.

Джексон каже, що ці зміни можуть бути наслідком того, що друг експериментує зі своєю ідентичністю, і це нормально. Вона закликає спробувати знайти щось спільне між вами, але ви все одно повинні відчувати себе в безпеці поруч з цією людиною. Якщо ваш друг почав сповідувати світогляд, який прямо суперечить вашій ідентичності чи уявленням про безпеку, це достатня причина, щоб розірвати стосунки.

8. Приставучий друг

Джексон визначає настирливого друга як такого, що потребує частого контакту та заспокоєння. Іноді, за її словами, це може зводитися до різниці в стилях прив'язаності: якщо ви уникаєте спілкування, то повідомлення вашого друга можуть здаватися більш тривожними, ніж вони є насправді. У вас також можуть бути різні стилі спілкування або очікування підтримки в дружбі.

Ви можете спробувати встановити певні кордони. Але якщо потреби друга відволікають вас від інших стосунків чи обов'язків, можливо, настав час рухатися далі.

9. Негативний друг

Негативний друг виливає на вас стільки "негараздів", що ви відчуваєте себе психотерапевтом. Перенесення власної травми на інших може відбуватися за звичкою. Якщо ви завжди реагуєте на це з розумінням, такі друзі, швидше за все, почуватимуться комфортно, роблячи це щоразу.

Джексон запропонувала прислухатися до того, що ви відчуваєте під час спілкування з такими людьми. Якщо ви завжди боїтеся дзвінків від цього конкретного друга, тому що після них відчуваєте себе виснаженими, це знак, що настав час відступити.

Вас також можуть зацікавити новини: