Пальмова олія зустрічається практично всюди і ви швидше за все постійно вживаєте продукти, що містять пальмову олію. Портал EatingWell розповідає, як впливає пальмова олія на здоров'я людини і чи варто додавати її до свого раціону.
Що таке пальмова олія і де її використовують
Пальмову олію отримують із плодів олійної пальми. Її батьківщиною є Західна та Центральна Африка.
Пальмову олію використовують переважно в кулінарії. Завдяки її здатності залишатися напівтвердою при кімнатній температурі та високій температурі димлення вона широко використовується для виробництва оброблених харчових продуктів тривалого зберігання, таких як печиво та хлібобулочні вироби, шоколадні цукерки, маргарини та інше.
Інші сфери застосування пальмової олії включають: мило, зубну пасту, помаду, макіяж та іншу косметику, корми для тварин.
Харчова цінність пальмової олії
Столова ложка пальмової олії містить близько 120 калорій. Половина її жирних кислот є насиченими, а інша половина являє собою комбінацію мононенасичених і поліненасичених.
З погляду поживних речовин пальмова олія багата на каротиноїди (антиоксиданти). Вона також є хорошим джерелом вітаміну Е.
Користь пальмової олії
Загалом, харчові жири необхідні для доставки жиророзчинних вітамінів і мікроелементів по всьому організму і сприяють утворенню активних сполук, таких як гормони (наприклад, тестостерон і естроген).
Крім того, пальмова олія - хороше джерело вітаміну А, який допомагає запобігти сліпоті, зміцнити імунну систему і знизити ризик ускладнень, пов'язаних із вагітністю.
Також пальмова олія чинить кардіопротекторну та нейропротекторну дію. Вона містить токотрієнол (Т3), форму вітаміну Е, яка є потужним антиоксидантом. Дослідження показали, що Т3 чинить захисну дію на більшу частину організму, включно з серцем, мозком, печінкою, нирками, шлунком і кістками. Крім того, Т3 може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (відомого як "поганий" рівень) до 38%.
Можливі недоліки
Незважаючи на потенційні переваги пальмової олії, у неї можуть бути й недоліки через вміст насичених жирів. Надмірне споживання насичених жирів пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, оскільки вони підвищують рівень холестерину ЛПНЩ і знижують рівень холестерину ЛПВЩ (так званий "хороший").
Однак огляд літератури про пальмову олію та здоров'я не виявив переконливих доказів зв'язку використання пальмової олії із серцево-судинними захворюваннями. Фактично, одне з досліджень показало, що надмірне споживання інших харчових джерел насичених жирів, як-от червоне м'ясо та молочні продукти, поряд із відсутністю фізичної активності та іншими факторами способу життя, відіграє більшу роль у розвитку серцево-судинних захворювань, ніж споживання пальмової олії.
Це означає, що пальмову олію можна безпечно вживати у складі збалансованої дієти. Однак якщо можливо, постарайтеся використовувати пальмові олії, отримані з екологічно чистих джерел, а також вибирайте мінімально оброблену, нерафіновану пальмову олію.
Раніше УНІАН розповідав, що станеться з вашим тілом, якщо будете додавати до страв кунжутну олію.