Найпопулярніший сорт банана "Кавендіш" може зникнути через вбивчий грибок / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У світі з'явився "серійний вбивця бананів" - новий грибок, пращур якого вже винищив один з найпопулярніших сортів цього фрукту Gros Michel.

Тепер небезпека підібралася до найпоширенішого та найпопулярнішого сорту бананів "Кавендіш" - 47% відсотків населення світу вживають у раціоні саме його. Але як довго це буде тривати, з огляду на появу нової загрози, яку вчені маркують як грибок TR4? Про це йдеться у матеріалі наукового журналу Sciencealert.

За словами професора і керівника програми біотехнології бананів у Технологічному університеті Квінсленда Джеймса Дейла, вперше попередник нового грибка - грибок TR1, потурбував людство у 1876 році. До 1950-х років він повністю знищив ферми бананів сорту Gros Michel, змусивши вчених шукати новий сорт рослини, який міг би вижити та протистояти паразитам.

Відео дня

Приблизно з того часу провідним експортним бананом було обрано "Кавендіш". Про його "практичність" для людства також згадував автор книги "Банан: доля фрукта, який змінив світ" Ден Кеппел.

Але тепер і цей сорт банана може на зовсім зникнути. За словами вчених, інфекція TR4 - це панамська хвороба, яка почала розповсюджуватися по коренях бананового дерева. Грибок виїдає дерево  - в кінцевому підсумку рослина втрачає здатність поглинати воду та проводити фотосинтез, і гине.

Вперше новий штам грибка виявили у 1997 році поблизу Дарвіна, Австралія. З того часу він став потроху заражати дерева "Кавендіша". Вже на момент 2015 року інфекція дісталася до найбільших бананових ферм Австралії, розташованих у штаті Квінсленд.

"З того часу він став поширюватися в Індії та Китаї, найбільших у світі виробниках бананів. Він також поширився на Близький Схід і в Африку, а зовсім недавно був виявлений у Південній Америці", - заявив Дейл.

Наразі вчені намагаються врятувати "Кавендіш". За їх словами, хвороба інфікує бананові дерева доволі повільно. У людства є в запасі принаймні десятиліття, щоб вигадати спосіб протидіяти грибку й захистити банани, каже Дейл.

Також вчені намагаються вивести новій сорт "Кавендіш", який мав би імунітет проти грибка TR4. Генетичну модифіковану версію нового сорту вчені назвали QCAV-4.

Окрім цього, дослідницька група під керівництвом вчених з Кембриджського університету намагається вигадати спосіб "щеплення" для рослини. Іншими словами, змінити характеристики дерева шляхом пересадки тканини однієї рослини іншій. Це також могло б допомогти зробити "Кавендіш" стійким до грибка.

Аналогічні досліди, щоб врятувати банани, проводить команда вчених Тайванського дослідницького інституту бананів. Вони навмисне інфікують "Кавендіш" грибком TR4 й відбирає частину саджанців, які виявляються найбільш стійкими до хвороби. Таким чином вони намагається створити для рослини природній імунітет, щоб вона еволюціонувала у новий сорт, який не боїться загинути від TR4.

"Я б з упевненістю сказав, що рішення вдасться знайти ще до того часу, як експортний ринок сорту Cavendish серйозно постраждає", - потішив прогнозом Дейл.

Водночас журналіст Ден Кеппел не поділяє його оптимізм. За його словами, поки що людство навіть на крок не наблизилось до необхідного рішення.  

"Відповіддю буде кінець монокультури. Відповідь - різноманітність", - заявив він. 

Кеппел вважає, що людству слід масово вирощувати різноманітні сорти бананів: чим більше різновидів фрукта буде, тим менша ймовірність, що грибок зачепить їх усі, каже журналіст. 

Науковці пояснили, чому банан - це ягода

Раніше науковці заявили, що банан слід вважати не фруктом, а ягодою.  Вони пояснили, що з точки зору ботанічної класифікації, є три відповідні ознаки. Одна з них це те, що банан має маленькі насінини, які людина часто не помічає у внутрішній та центральній частині плоду. Розлого про заяву вчених, чому банан - це ягода, читай тут.

Вас також можуть зацікавити новини: