Одна невеличка зміна у денній рутині може допомогти знизити артеріальний тиск / фото ua.depositphotos.com

Нове дослідження показує, що одна невеличка зміна у денній рутині може допомогти знизити артеріальний тиск. Як пише NY Post, американці проводять майже третину свого дня сидячи - і ця статистика тісно пов’язана з несприятливими наслідками для здоров’я, зокрема, високим артеріальним тиском.

Однак деякі нещодавні дослідження показують, що "невеликі рухи" протягом дня можуть компенсувати шкідливі наслідки сидіння протягом усього дня і лише 22 хвилини щоденних вправ можуть бути ключем до збалансування впливу тривалого сидіння.

Одне з останніх досліджень знайшло ще простіший спосіб зменшити ризик високого тиску - просто скоротити щоденний час сидіння на 30 хвилин.

Відео дня

У дослідженні, опублікованому у JAMA Open Network, брали участь 283 літніх людини віком від 60 до 89 років, які були розділені на дві групи: втручання та контроль. Контрольна група відвідала 10 сеансів з інструктором, щоб поставити цілі щодо здорового способу життя, який виключає фізичні вправи або сидячий спосіб життя.

У той же час групу втручання лікували відповідно до методів I-STAND: вони відвідали 10 сеансів тренінгу з охорони здоров’я, поставили цілі щодо зменшення кількості сидіння і отримали стіл для стояння та фітнес-трекер, який нагадував їм про необхідність робити перерви під час тривалого сидіння.

У середньому досліджена група втручання скоротила щоденний час, проведений у сидячому положенні, приблизно на 32 хвилини, тоді як контрольна група не зазнала жодних змін у сидячому положенні.

Хоча результати не відповідали меті дослідників щодо скорочення сидіння на 2 години на день, однак вторинний результат — зниження артеріального тиску в групі втручання — показав, що навіть менші зміни у звичках можуть покращити здоров’я серцево-судинної системи.

Дослідники пояснюють помітну різницю в артеріальному тиску залученням "учасників з високим ризиком гіпертонії та метою скорочення часу сидіння, а також зменшення тривалого сидіння", пишуть автори дослідження.

Вони припустили, що в популяціях із вищим ризиком серцево-судинних захворювань і пов’язаних із ними наслідків для здоров’я "невеликих змін у моделях сидіння було достатньо для покращення" артеріального тиску.

Раніше дослідники назвали найкращий чай для зниження кров'яного тиску

Вас також можуть зацікавити новини: