Мигдаль може впливати на ваш аретріальний тиск/ Колаж УНІАН, ua.depositphotos.com, pixabay.com

Коли ваш артеріальний тиск підвищується і залишається таким протягом тривалого часу, він може пошкодити артерії та призвести до ішемічної хвороби серця, тому дуже важливо його регулювати. Як пише HealthDigest, ви можете знизити артеріальний тиск без ліків, змінивши простий спосіб життя, наприклад, займаючись спортом, кинувши палити, зменшивши вживання алкоголю, зменшивши стрес і підтримуючи належну вагу. 

Також, як виявилося, допомогти контролювати артеріальний тиск може мигдаль.

Дослідження 2016 року вивчало 86 людей, що дотримувалися дієти з дефіцитом у 500 калорій. При цьому одна група щодня їла мигдаль у кількості 15% щоденного об'єму калорій. У тих, хто дотримувався дієти з мигдалем, спостерігалося значне зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску через 12 тижнів. Вони також втратили більше жиру навколо тулуба та більше загального жиру.

Відео дня

Хоча це було єдине дослідження за участю людей із надмірною вагою, мета-аналіз, який поєднує результати кількох досліджень впливу мигдалю на артеріальний тиск, виявив відмінності в результатах. Метааналіз 2020 року, що об’єднав результати 16 досліджень, виявив, що вживання мигдалю може знизити ваш діастолічний (нижній) артеріальний тиск, але не систолічний (верхній). Проте в іншому мета-аналізі 2020 року за результатами 15 досліджень визначено, що додавання мигдалю до вашого раціону знижує систолічний артеріальний тиск, але не діастолічний.

Інші переваги мигдалю

Навіть якщо у вас немає високого кров’яного тиску, ви можете скористатися мигдалем для інших переваг для здоров’я. Згідно зі статтею в Nutrients за 2018 рік, мигдаль також може знизити ризик серцевих захворювань, знижуючи рівень холестерину.

Огляд 2020 року показав, що мигдаль також може бути корисним для регулювання рівня цукру в крові та покращення реакції на інсулін. Оскільки мигдаль містить багато жиру, клітковини та білка, додавання мигдалю до їжі може збалансувати глікемічний індекс вашої дієти. А поліфеноли в мигдалі, які в основному знаходяться в шкірці, можуть покращити склад кишкових бактерій, стимулюючи розвиток корисних бактерій і пригнічуючи патогенні.

Раніше УНІАН розповідав, що вживання фісташкок має з низку переваг для здоров'я: від зниження рівня артеріального тиску до захисту від зниження когнітивних функцій.

Вас також можуть зацікавити новини: