Пюре може бути частиною здорового харчування / колаж УНІАН, скріншот, фото ua.depositphotos.com

Картопляне пюре, можливо, і не кричить "я корисно", але воно дуже смачне. Дієтолог-нутриціолог, сертифікований спеціаліст зі спортивної дієтології та представник Академії харчування та дієтології Ясі Ансарі вважає, що не потрібно виключати пюре зі свого раціону.

"Картопляне пюре, безумовно, може бути частиною здорового та збалансованого харчування", - цитує спеціаліста видання USA Today

Чи корисно картопляне пюре

За словами Ансарі, у своїй роботі вона не вішає ярлики на продукти "хороші" або "погані".

Відео дня

"Моя місія полягає в тому, щоб заохотити людей їсти ті продукти, які вони люблять, але при цьому знайти способи зробити їх більш ситними та корисними", - пояснює вона.

При цьому вона стверджує, що картопля має відмінну поживністю. Картопля - це крохмалистий овоч, тобто в ньому багато вуглеводів, які є "основним джерелом енергії в раціоні людини", йдеться у статті 1994 року в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Картопля також багате джерело калію - найважливішого мінералу, який важливий для функціонування клітин, серця, м'язів і нервів, а також клітковини, яка допомагає травленню. За інформацією UC Davis Health, він також є джерелом антиоксиданту вітаміну С.

Що робить картопляне пюре шкідливим для здоров'я

Картопля сама по собі містить усі ці чудові поживні речовини, і вони нікуди не зникають, коли готують пюре. Однак до картопляного пюре часто додають додаткові інгредієнти, які змінюють харчовий профіль картоплі, каже Ансарі.

Часто ми додаємо такі інгредієнти, як масло, вершки та сир. За даними Американської асоціації серця, ці молочні продукти містять насичені жири, які можуть викликати проблеми з рівнем холестерину і, як наслідок, серцеві захворювання. Важливо підкреслити, що це не означає, що картопляне пюре "погане". Просто це слід пам'ятати, особливо якщо у вас є серцеві захворювання.

Здорове картопляне пюре

Якщо вас турбує вміст жиру в картопляному пюре, Ансарі пропонує кілька варіантів. Один із варіантів - замінити молочні продукти з високим вмістом жиру на альтернативні з меншим вмістом жиру. Як приклад вона назвала молоко з низьким вмістом жиру та грецький йогурт, а також курячі та овочеві бульйони.

Інший варіант - чергувати види картопляних страв, які ви вживаєте протягом тижня. Можливо, одного дня ви їсте вершкове пюре, наступного - смажену картоплю, потім печену, а потім повертаєтесь до пюре, каже Ансарі.

Якщо ви шукаєте способи здорового харчування, Ансарі робить акцент на створенні збалансованої тарілки. Ви можете збільшити кількість поживних речовин у стравах, додаючи, а не обмежуючи їх.

Вона радить додавати в тарілку овочі і нежирні білки. Разом ці продукти допоможуть вам довше залишатися ситими і контролювати рівень енергії, щоб після обіду був гарний настрій.

Раніше УНІАН писав, що дієтолог назвала єдиний корисний продукт, який завжди потрібно купувати.

Вас також можуть зацікавити новини: