
Полуниця у сезон з травня по червень є ароматною, соковитою та солодкою, однак пізніше ця ягода втрачає свій смак, тому якщо ви хочете насолоджуватися нею більше часу, то варто її заморозити. Зокрема шеф-кухарі та розробники рецептів розповіли для martha stewart, як найкраще зберігати полуницю у морозильній камері та запобігти утворенню льоду.
Як довго може зберігатися свіжа полуниця?
Як зазначив шеф-кухар Ден Гей, свіжа полуниця може зберігатися від трьох до п'яти днів. Однак її термін придатності може залежати від того, де саме ви її купили.
"Полуниця, зірвана з лози, має коротший термін зберігання, ніж куплена в магазині", - підкреслив експерт.
Як зберегти полуницю свіжою довше?
Аби ягоди були свіжими ще день-два, акуратно висушіть їх паперовим рушником та зберігайте у контейнері в холодильнику, рекомендує шеф-кухар.
Водночас авторка кулінарної книги "Сезони салатів" Шила Пракаш каже, якщо у вас залишилась зайва полуниця, спробуйте додати її до обіду. За її словами, вона часто поєднує свіжу полуницю з ревенем.
"Ревінь додає приємний пікантний хрускіт, який так добре поєднується з солодкими ягодами", - пояснила вона.
Як заморозити полуницю?
Якщо у вас є багато ягід, то можете їх просто заморозити.
"Полуниця дуже добре заморожується, і з неї можна приготувати безліч чудових страв прямо із замороженої ягоди", - порадив шеф-кухар Ден.
Зазначається, що є кілька різних способів заморожування полуниці. Улюбленим методом експертів є замороження ягід цілком або наполовину. Також можна заморожувати полуницю в тому вигляді, в якому ви плануєте її використовувати.
"Полуниця має високий вміст води, тому вона схильна до розморожування і перезволоження при розморожуванні. Щоб мінімізувати утворення кристалів льоду (справжній винуватець мокрості, вони руйнують структуру ягід, тому вони стають м'якими при розморожуванні), найкраще заморозити їх швидким заморожуванням. Це означає заморожування ягід в один шар, швидко піддаючи їх впливу холодного повітря морозильної камери", - зауважили у martha stewart.
Тому одна з кулінарних авторів Іветта Маркес-Шарпнак поділилася інструкцією, як все ж правильно заморозити полуницю:
- промийте ягоди;
- акуратно висушіть їх паперовим рушником;
- видаліть плодоніжки, великі ягоди розріжте навпіл;
- застеліть деко пергаментним папером, викладіть полуницю зрізом донизу на деко і розрівняйте її;
- перемістіть деко, не накриваючи, в морозильну камеру, заморозьте до повного застигання, приблизно на шість годин;
- перекладіть заморожену полуницю в пакет для заморожування або контейнер і зберігайте в морозильній камері;
- не зберігайте її у дверцятах морозильної камери, які піддаються температурним коливанням.
Фахівці додали, що заморожені ягоди мають зберігати свій смак близько шести місяців, після чого їх можна їсти, однак смак починає погіршуватися.
Інші поради експертів
Раніше дієтологи розповіли, чи справді корисні оливки. За словами експертів, оливки є корисним і смачним варіантом перекусу порівняно з, наприклад, пачкою чипсів, але все ж таки існують ризики, про які слід пам'ятати.
Зазначається, що головним недоліком оливок є високий вміст солі.
"Їх в'ялять у розсолі, а отже, в них може бути багато натрію. Ми знаємо, що дієта з високим вмістом солі може підвищувати кров'яний тиск", - підкреслила дієтологиня Софі Тротман.
Також експерти пояснили, чому не варто розморожувати м'ясо у мікрохвильовці. Як зазначив один з фахівців, у м'ясі, яке не було розморожено належним чином, можуть розмножуватися шкідливі бактерії. Крім того, якщо так розморожувати м'ясо, то воно буде мати дивний смак.