
Інколи буває таке, що ви вже налаштувалися робити вечерю, однак забули розморозити м'ясо. Деякі люди в такому випадку можуть покласти заморожене м'ясо у мікрохвильову піч, аби швидко розморозити його, однак експерти радять цього не робити. Про це пише Health Digest.
Як зазначив харчовий науковець з Університету Абертея в Данді (Шотландія) Костас Статопулос, це не найкраща ідея. За його словами, у м'ясі, яке не було розморожено належним чином, можуть розмножуватися шкідливі бактерії.
Водночас інша експертка Джесс Прайлз каже, що не варто готувати заморожене м'ясо у мікрохвильовці, адже воно матиме "дивний" смак. Вона пояснила, що м'ясо після такого методу смакує "перегрітим", адже це відбувається через окислення ліпідів.
Крім того, через такий спосіб розмороження м'ясо може мати проблеми з текстурою. Зокрема доктор філософії, доцент Північно-Західного університету штату Міссурі (США) Джейкоб Туелл зазначив, що коли м'ясо, до прикладу, курку готують у мікрохвильовій печі, молекули води у м'ясі починають вібрувати та виробляти тепло.
"Через високий вміст вологи мікрохвильова піч здатна дуже швидко нагріти продукт. Однак, коли це відбувається, мікрохвилі також спричиняють зміни у структурі білків, що, своєю чергою, може змінити його текстуру", - підкреслив Туелл.
Він наголосив, що через це м'ясо стає жорстким та гумовим.
Як найкраще розморожувати м'ясо?
Міністерство сільського господарства США (USDA) радить розморожувати м'ясо у холодильнику. Це означає, що потрібно його поставити туди заздалегідь, оскільки йому для розмороження може знадобитися мінімум 24 години.
"Для швидшого розморожування USDA рекомендує використовувати розморожування у холодній воді. Поклавши м'ясо в герметичну упаковку, занурте його в холодну водопровідну воду. Потім міняйте воду кожні 30 хвилин до повного розморожування. Розморожене таким чином м'ясо слід готувати негайно", - рекомендують у матеріалі.
Водночас експерти кажуть, що розморожування м'яса у мікрохвильовій печі може бути безпечним, якщо ви готуєте його одразу.
Інші поради експертів щодо м'яса
Раніше кулінар поділилася трюком для соковитої курки в духовці. Зокрема вона порекомендувала використовувати для запікання форму для хліба. За її словами, таким чином у вузькій формі для хліба м'ясо ближче одне до одного, що утримує вологу і запобігає висиханню шматочків, залишаючи їх соковитими й ароматними.
Також дієтологи відповіли, що відбувається з тілом, якщо щодня їсти червоне м'ясо. Відомо, що до такого м'яса належать яловичина, телятина, свинина і баранина.
"Не дивлячись на те, що останніми роками червоне м'ясо викликає суперечки, воно може бути включене до збалансованої дієти", - запевнила одна з дієтологів.