Йогурт – один із найкорисніших перекусів / фото ua.depositphotos.com

Йогурт – один із найкорисніших перекусів. Він багатий на білок, пробіотики, кальцій, вітамін B12. Але якщо до нього додати ароматизатор або цукор, цей цінний продукт може перетворитися на звичайний десерт. Видання Health пояснило, який йогурт є справді корисним і як вибрати найкращий продукт.

Гірка правда полягає у тому, що те, що робить йогурт смачним, тобто цукор, робить його також менш корисним. Тому, вибираючи йогурт у продуктовому магазині, перевіряйте інформацію на етикетці, зокрема список складників. На що слід звернути увагу?

Надлишок доданого цукру

Обов’язково перевірте як загальний вміст цукру, так і кількість доданого цукру. Обирайте йогурти із вмістом цукру менше як 8-10 грамів на порцію, а в ідеалі - без доданого цукру. Також зверніть увагу на список інгредієнтів. Доданий цукор може бути в різних формах. Кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози, тростинний цукор та фруктовий концентрат – це ті продукти, яких слід уникати у складі йогурту.

Відео дня

Штучні підсолоджувачі, ароматизатори та барвники

Деякі штучні добавки - ароматизатори, підсолоджувачі - пов'язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та діабету. Штучні ароматизатори часто позначаються розпливчастими фразами на зразок "штучний ароматизатор", "натуральний ароматизатор". Поширені штучні підсолоджувачі - це аспартам та ацесульфам калію (ацесульфам-К).

Щодо штучних барвників, то уникайте таких інгредієнтів, як Синій 1, Синій 2, Зелений 3, Червоний 3, Червоний 4, Жовтий 5 та Жовтий 6. Натомість обирайте йогурти, до складу яких входить буряковий порошок або куркумін.

Згущувачі

Густота та консистенція вашого йогурту можуть залежати від наявності у них згущувачів - інгредієнтів, яких краще уникати. Наприклад, згущувач карагенан пов’язують із проблемами травлення та запаленням.

Як вибрати корисний йогурт

Йогурт вважається здоровою їжею, якщо у ньому немає непотрібних наповнювачів.

"Якщо ви намагаєтеся з’ясувати, який йогурт найкраще підходить для вашого загального здоров’я, тоді гарною ідеєю буде обмежити споживання йогуртів, які здаються десертом", – пояснила магістерка наук, дипломована спеціалістка, соціальна консультантка Емі Браганьїні.

У складі здорового йогурту дуже мало інгредієнтів - лише два або три. Це - пастеризоване молоко, вершки та живі активні культури. Тому при виборі орієнтуйтеся на список складників.

Більшість йогуртів  містять щонайменше 10 грамів білка на порцію, але деякі, як-от грецький чи ісландський, можуть містити від 12 до 20 грамів білка на порцію. Саме їх варто обирати.

Щодо пробіотиків - корисних для кишківника бактерій, то вони природним чином присутні в йогурті. Йдеться про такі поширені штами пробіотиків, як Lactobacillus bulgaricus , Streptococcus thermophilus , Lactobacillus acidophilus , Bifidobacterium, Lacticasebacillus casei.

Йогурти повинні бути без доданого цукру або з низьким його вмістом. Вдома ви можете самостійно підсолодити продукт натуральними інгредієнтами, такими як фрукти або мед. Якщо ви купуєте йогурт, що містить підсолоджувач, обирайте підсолоджувачі натурального походження, як-от стевія.

Раніше УНІАН розповідав про користь грецького йогурту. Зокрема, йшлося про 6 його переваг для здоров’я. Як з’ясували учені, цей продукт покращує здоров'я кісток, регулює роботу кишківника, позитивно впливає на роботу серця, сприяє росту м'язів, підтримує триваліше відчуття ситості, а також допомагає регулювати рівень цукру у крові.

Вас також можуть зацікавити новини: