globallookpress.com

Головною метою роботи Конгресу було створення дискусійної платформи з обміну досвідом кращих практик і умов розвитку місцевого самоврядування у різних країнах Центральної Європи, взаємодії влади і місцевих громад, регіональних еліт (лідерів) з представниками місцевих адміністрацій, а також неурядових та бізнес-організацій. До участі в дискусіях були запрошені не лише представники місцевого самоврядування з різних країн (а це близько 800 осіб), але й кращих міжнародних авторитетів та експертів із цих питань. Усього – понад тисячу осіб-учасників відвідали засідання Конгресу.

Дводенна програма Конгресу включала в себе понад 60 подій, що складались із чотирьох тематичних напрямків обговорення – економіка, фінанси, середовище і суспільство, та проходили у формі дискусій, доповідей, семінарів та презентацій з тієї чи іншої тематики.

Однією із найбільших та найактивніших делегацій, за словами організаторів проекту, була українська. Представники органів самоврядування з усіх куточків нашої країни брали участь у багатьох обговореннях найцікавіших й найгостріших питань, зокрема децентралізації. Слід зауважити, що й тематика розвитку місцевого самоврядування була ключовою в обговоренні, адже захід був присвячений 25-річчю розвитку місцевого самоврядування у Польщі.

Відео дня

У рамках заходу, Валентина Коваленко відвідала низку дискусійних панелей, а також особисто виступила у тематичному блоці «Суспільство» в обговоренні на тему: «Політика культури і економічний розвиток». Серед співдоповідачів виступили представники місцевих громад та регіонів із Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Польщі, Хорватії, Молдови та Росії.

Під час виступів та в ході обговорення доповідачами найбільший акцент було зроблено на розвиток туристичної галузі та вплив культури на економічну складову розвитку краю. Доповідачі зійшлися на тому, що на превеликий жаль, в сучасних складних умовах питанням розвитку культури на державному рівні приділяється необґрунтовано мало уваги. В той час, як недостатнє розуміння місця, що займає культура в сучасному світі, її справжнього значення для держави не сприяє розвитку інших сфер життя суспільства, гальмує їх поступальне зростання.

Читайте такожУ Тернополі обговорили питання децентралізації

Як зазначила Валентина Коваленко, сьогодні культура має розглядатися як інструмент побудови здорового суспільства, елемент розвитку громадянського суспільства, важливий сегмент регіонального розвитку та фінансово-економічного забезпечення місцевих громад

– Нашою головною проблемою є те, що на культурі українці не звикли ще заробляти. Хоча, наша культура має глибоке духовне коріння. Я сама родом із Черкаської області – духовного й географічного центру України, де народився наш духовний Пророк Тарас Шевченко, Богдан Хмельницький, де зароджувалося козацтво й розвивалась розмаїта трипільська культура… Тобто – є що розвивати, куди спрямовувати інвестиції… Але змушена констатувати, що в нас, на жаль, культура фінансується за залишковим принципом з бюджету. І нас усіх не може не дивувати сьогоднішнє патріотичне піднесення нації в умовах війни, хоча культура завжди залишалася «на маргіналі», – зауважила Валентина Михайлівна.

У виступі голова обласної ради також відзначила «безсистемність фінансування культурних цінностей європейського штибу» та закликала європейських колег, інвесторів та туристів відвідати Україну й Черкащину зокрема й особисто переконатись у високому потенціалі автентичної культури, що розкриває широке поле для діяльності інвесторів туристичної і рекреаційної галузей.

«Дивлячись на європейців, нам є багато чому повчитися. І що стосується зміцнення місцевого самоврядування й децентралізації влади, і здійсненню соціально-економічних перетворень, і в розвитку культури. Адже нам є чим пишатись і це все автентичне, оригінальне й неповторне. Тож будемо переймати досвід, не забуваючи про власну ідентичність», – наголосила голова обласної ради.

Особливо відзначила Валентина Коваленко дружнє ставлення учасників-представників різних країн до делегації з України, в тому числі й з боку росіян. Зокрема, останні відзначили надзвичайний патріотизм українців та висловились про значно вищий рівень демократії в Україні на противагу Росії. Також виступаючі наголошували на підтримці нашої країни, але відзначили, що європейські країни мали б більше допомагати Україні в цей складний час.