Ілюстрація / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді «подумати» над запровадженням кримінальної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Читайте такожСупутникові знімки показали, як у Європі різко падає забруднення повітря через карантин

Про це він повідомив у своєму відеозверненні, розміщеному на сторінці Офісу президента у Facebook.

Відео дня

«Я хочу звернутися саме до тих громадян, яким байдуже. Мова про тих, хто у 21-му сторіччі спалює траву, чим спричиняє страшні пожежі», - заявив Зеленський.

Президент зауважив, що цього року кількість пожеж у природних екосистемах збільшилася на 30%.

«Ваше «байдуже» - це пожежі на території у 20 тисяч гектарів. Це в чотири рази більше пожеж в українських лісах. Через ваше «байдуже» цілодобовим гасінням пожеж займається три з половиною тисячі людей та тисяча одиниць техніки ДСНС. Результати вашого «байдуже» були помітні навіть із супутників НАСА», - наголосив глава держави.

Президент привітав рішення про збільшення штрафів за спалювання сухостою до 6 тис. гривень. «Водночас я пропоную парламенту подумати про можливість більш жорсткого кримінального покарання за такі бездумні дії», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 8 квітня Кабінет міністрів України схвалив проект закону про посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі уточнив, що уряд пропонує підвищити штрафи з 85 грн до 6 тис. грн.