Кількість людей, вимушених покинути свої домівки через стихійні лиха продовжує зростати / ілюстрація REUTERS

Підвищення рівня моря і шторми, посухи та землетруси змушують людей покидати рідні місця та рятуватися втечею. На щорічній конференції ООН зі зміни клімату в Бонні обговорюється можливість надання їм статусу біженця, повідомляє центр новин ООН.

"Ця ідея обговорюється вже багато років. У 2011 році країни намагалися підняти питання запровадження нового статусу в рамках Управління ООН у справах біженців. Але деякі держави були абсолютно до цього не готові", - заявила представник Управління ООН у справах біженців Марін Френк.

Читайте такожРівень світового океану ризикує піднятися майже на 3 метри до 2100 року

Відео дня

"У міжнародному праві статус біженців визначається відповідно до Конвенції про біженців 1951 року. В ній чітко сказано, що мова йде про осіб, які стали жертвами переслідувань. У цьому контексті люди, переміщені в результаті змін клімату, не підпадають під нинішнє визначення поняття "біженець", - уточнила Марін Френк.

Вона додала, що як в 1951 році, так і в 2011 році, ще ніхто не очікував, що глобальна криза біженців досягне нинішніх масштабів.

За даними норвезької Ради з біженців, тільки в період з 2008 по 2016 рік понад 25 мільйонів осіб були змушені покинути рідні місця в результаті стихійних лих. Найбільше число "кліматичних біженців" припадає на п'ять острівних країн світу: Куба, Фіджі, Філіппіни, Тонга і Шрі-Ланка.

"Наприклад, в цей сезон ураганів на Кубі переміщеними особами стали 1,7 мільйона осіб - це 15 відсотків усього населення острова", - заявила представник Організації по боротьбі з бідністю Oxfam в Домініканській Республіці Каміла Мінерва в ході прес-конференції в Бонні.

Читайте такожСирія заявила про намір приєднатись до Паризької кліматичної угоди

Вона зазначила, що представники найбідніших громад стають вимушеними переселенцями в п'ять разів частіше, ніж члени інших громад, теж постраждалих від природних катастроф.

За оцінками ООН, до 2050 року близько одного мільярда людей, що живуть в найменш розвинених країнах, покинуть свої домівки через повені і засуху.

Учасники конференції з клімату в Бонні обговорюють роль держав, регіональних і міських влад і приватних кампаній у боротьбі зі зміною клімату, а також необхідність реалізації принципів Паризького угоди і прискорення темпів переходу на енергетику без вуглеводнів.

За даними Програми ООН по навколишньому середовищу, за нинішніх темпів зниження парникових викидів в найближчому майбутньому багато острівних держав загинуть, а життя в найбільш посушливих районах планети стане нестерпним. Відповідно, кількість "кліматичних біженців" буде стрімко зростати.

Як повідомляв УНІАН, конференція Рамкової конвенції ООН про зміну клімату відкрилася в Бонні 6 листопада і триватиме два тижні.