Під час пожеж у зоні відчуження постраждало приблизно 5% території Чорнобильського заповідника.

Читайте такожНа Житомирщині виникла нова лісова пожежа: полум'я розповсюдилося на природний заповідник

Про це повідомляє Державне агентство з управління зоною відчуження.

Відео дня

 «За попередніми оцінками постраждало 11,5 тис. га південно-західної частини Заповідника, що складає близько 5 % території Заповідника. З них приблизно 35 % − ліси, 55 % − перелоги, 10 % − водно-болотні угіддя», − зазначив директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко.

За словами науковця Дениса Вишневського, тварини великих та середніх розмірів і птахи уникнули вогню, проте найбільше постраждали маленькі представники фауни: мишоподібні гризуни, амфібії, рептилії, комахи. Що стосується флори, то внаслідок інтенсивного горіння були втрачені та пошкоджені певні рослинні угрупування.

Враховуючи, що 95 % території Чорнобильського заповідника не пошкоджено вогнем, то копитні та травоїдні тварини знайшли корми тут.

Проте, на деяких територіях через вогняну стихію обмежена та подекуди відсутня кормова база для тварин. Тому працівники Заповідника та волонтери-зоозахисники взялися до тимчасової підгодівлі тварин у зоні навколо згарищ, аби компенсувати втрату їх кормових угідь.

Як повідомляв УНІАН, у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення продовжується ліквідація лісових пожеж.