В Раді можуть створити комісію для з'ясування обставин "сміттєвої блокади" Львова  / фото: УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування можливих зловживань посадовців, що призвели до «сміттєвої блокади» Львова.

Текст проекту постанови №3610 розміщено на сайті парламенту.

Читайте такожГоловний санітарний лікар уточнив, чому в Києві та Львові не послаблюють карантин

Відео дня

Авторами проекту є ряд депутатів від "Голосу", "Європейської солідарності", "Слуги народу", "Батьківщини" та групи "Довіра".

Проектом постанови, зокрема, передбачається визначити основним завданням ТСК розслідування оприлюднених у ЗМІ та на веб-сайтах органів місцевого самоврядування фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов’язаних з неналежним поводженням з відходами у Львові, починаючи з 2016 року, що призвели до виникнення пожежі на Львівському полігоні твердих відходів поблизу села Великі Грибовичі, яка спричинила загибель 3 осіб, та тривале погіршення екологічної ситуації через невивезення з міста твердих побутових відходів.

До складу ТСК пропонується включити 10 народних депутатів.

Головою ТСК пропонується обрати депутата від "Слуги народу" Святослава Юраша, заступником голови - депутата від "Європейської солідарності" Миколу Княжицького.

Термін діяльності комісії може становити один рік з дня її утворення.

Звіт ТСК про виконану роботу планується заслухати на пленарному засіданні ВР не пізніше 6 місяців з дня її утворення.

Довідка УНІАН. 28 травня 2016 року на полігоні ТПВ поблизу села Великі Грибовичі біля Львова спалахнула масштабна пожежа. Гасіння пожежі тривало впродовж двох днів, а 30 травня, коли рятувальники практично ліквідували займання, на полігоні стався зсув сміття. Внаслідок цього під завалами опинились троє працівників ДСНС, тіла яких знайшли без ознак життя уже наступного дня. Серед тих, хто потрапив під завал сміття, ймовірно, був й еколог комунального підприємства «Збиранка». Його не знайшли досі.

У 2017 році, через рік після трагедії, Грибовицьке сміттєзвалище закрили для експлуатації.

Також майже рік тривала так звана «сміттєва блокада» Львова, під час якої інші полігони не приймали сміття з міста.

Мер міста Андрій Садовий який також є головою партії «Об’єднання «Самопоміч», звинуватив у блокаді на той час президента Петра Порошенка, який нібито таким чином намагався чинити тиск на народних депутатів з фракції «Самопомочі».

4 червня 2020 року Садовий звернувся до Верховної Ради з ініціативою створити ТСК з розслідування подій «сміттєвої блокади» у Львові.