Сміттєвий колапс у Львові - Садовий закликав Раду втрутитися  / фото УНІАН

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Верховної Ради з ініціативою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування подій «сміттєвої блокади» у Львові.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Офіційно звертаюсь до Верховної Ради України з ініціативою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування подій пов’язаних з організацією «сміттєвої блокади» Львова. Минуло 4 роки з часу підпалу Грибовицького полігону і початку блокади. Слідство триває досі. Фігурантами розслідування є колишні вищі посадові особи, а також чинні народні депутати. Ми готові надати ТСК всі необхідні свідчення та матеріали», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожНове послаблення карантину в Україні: що відсьогодні дозволено та на яких умовах

У зверненні на ім’я голови Верховної Ради Дмитра Разумкова зазначається, що події, які розгорнулися після пожежі 28 травня 2016 року на Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів, порушили забезпечення нормальної життєдіяльності Львова, його жителів та навколишніх населених пунктів і створили надзвичайно високий ризик настання екологічної катастрофи у місті та відповідному регіоні.

«Більше того, у результаті всіх цих обставин, під час гасіння пожежі загинуло троє працівників ДСНС України та, ймовірно, ще один працівник комунального підприємства, який досі є зниклим безвісти. Ця блокада і її наслідки отримали суспільний резонанс на всю Україну. Цинізм ситуації полягає у тому, що «сміттєва блокада» Львова організовувалася та виконувалася з політичних мотивів і на той час вищими посадовими особами держави із зловживанням ними наданої їм влади», - підкреслив Садовий.

Він наголосив, що правоохоронним органам вже було надано відповідні заяви про організацію «сміттєвої блокади» у Львові, до яких долучено докази і надано відповідні свідчення.

«Наскільки мені відомо, станом на сьогодні досудове розслідування триває. Однак враховуючи великий суспільний інтерес цієї справи, а також ті обставини, що організаторами та фігурантами справи, пов’язаної із «сміттєвою блокадою» міста Львова, є посадові особи держави, у тому числі чинні на даний час народні депутати України, мотивами яких були виключно корисливі політичні цілі, я звертаюся до вас із проханням винести на голосування Верховної Ради України і відповідно створити згідно із Законом України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» тимчасову слідчу комісію із розслідування подій пов’язаних із організацією «сміттєвої блокади» Львова метою, якої було отримання корисливих політичних дивідендів і яка стала причиною настання надзвичайної екологічної ситуації у місті та регіоні», - закликав Садовий.

Довідка УНІАН. Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) — єдине легальне місце для скупчення сміття зі Львова та довколишніх сіл. Діяло з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі біля Львова. Площа звалища становить понад 38 га. Сміттєзвалище обслуговує ЛКП «Збиранка».

28 травня 2016 року на полігоні спалахнула масштабна пожежа. Гасіння пожежі тривало впродовж двох днів, а 30 травня, коли рятувальники практично ліквідували займання, на полігоні стався зсув сміття. Внаслідок цього під завалами опинились троє працівників ДСНС, тіла яких знайшли без ознак життя уже наступного дня. Серед тих, хто потрапив під завал сміття, ймовірно, був й еколог комунального підприємства «Збиранка». Його не знайшли досі.

У 2017 році, через рік після трагедії, Грибовицьке сміттєзвалище закрили для експлуатації.

Також майже рік тривала так звана «сміттєва блокада» Львова, під час якої інші полігони не приймали сміття з міста.

Садовий, який також є головою партії «Об’єднання «Самопоміч», звинуватив у блокаді на той час президента Петра Порошенка, який нібито таким чином намагався чинити тиск на народних депутатів з фракції «Самопомочі».