В Армянську введуть режим надзвичайної ситуації через викиди / фото Крим.Реалії

В Армянську введуть режим надзвичайної ситуації після викидів шкідливих речовин на заводі "Кримський титан".

Читайте такожВ Армянську сталася повторна "хіматака" - соцмережі

Про це 14 вересня повідомив так званий заступник начальника головного управління – начальник управління цивільного захисту головного управління МНС Росії в окупованому Криму Олексій Фрідман, передає "Крим.Реалії".

Відео дня

"Штабом зараз буде прийматися рішення і рекомендуватися адміністрації міського округу Армянськ ввести режим НС, тому що у нас є перевищення гранично допустимої концентрації у понад п'ять разів. Це є критерієм введення режиму", – сказав Фрідман, додавши, що режим введуть вже 14 вересня.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі окупованого Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти прийшли до висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети вкрилися іржею, з дерев опало листя, в повітрі відчувався стійкий запах кислоти. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов.

Читайте такожУ МінТОТ розповіли, яка доля чекає на Крим після "хіматаки"

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної ситуації на півночі окупованого Криму сталося внаслідок потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

У Каланчацькому та Чаплинському районах області працюють пересувні лабораторії, які аналізують стан навколишнього середовища.

У Скадовську Херсонської області станом на 11 вересня перебували більш як 400 дітей із Каланчацького та Чаплинського районів, евакуйованих через токсичні викиди на заводі «Кримський титан».

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня Клімкін наголосив, що Україна ніколи не буде підписувати контракт на поставку води в окупований Російською Федерацією Крим, де вказуватиметься приналежність півострова Росії. Глава МЗС наголосив, що в зв'язку з викидом отруйних речовин на заводі «Кримський титан» Росія намагається маніпулювати ситуацією з непостачанням України води на півострів.

В "Опоблоці" заявили, що міністр закордонних справ Павло Клімкін повинен понести відповідальність за свої слова про постачання води до Криму. Партія вимагає його відставки, а також негайно повернути воду на окупований півострів.

13 вересня Клімкін відповів на заяву "Опоблоку", зазначивши, що Росія як держава-окупант, захопивши Крим, силою відрізала український півострів від прісної води, яка постачається з материкової частини України.