Як саме горбуша впливає на косаток, поки не ясно / фото flickr.com/royluck

Вимирання популяції косаток біля берегів Канади й США може бути пов'язане з приходом горбуші в ці води кожні два роки, вважають американські дослідники.

В чому саме полягає цей зв'язок, поки сказати важко: можливо, горбуша конкурує за ресурси з чавичею, якою харчуються косатки, або заважає останнім полювати. Дослідження опубліковане в журналі Marine Ecology Progress Series, передає N+1 з посиланням на Associated Press.

Південна резидентна популяція косаток мешкає в Тихому океані біля берегів Канади й США. Зараз вона знаходиться під загрозою вимирання, у ній 75 особин. Серед причин зменшення чисельності популяції фахівці називають перевилов чавичі (основна їжа косаток), забруднення води та шум, створений морськими судами.

Відео дня

Читайте такожШум від кораблів заважає дельфінам нормально спілкуватися

Грег Раггерон з Natural Resources Consultants і його колеги вивчали дані про стан популяції косаток, зібрані Центром вивчення китів, і звернули увагу, що впродовж останніх 20 років у парні роки померло значно більше тварин, ніж у непарні. З 1998 по 2017 роки, коли чисельність Південної резидентної популяції скоротилася з 92 до 76 косаток, в парні роки померло 61 тварина, а в непарні - тільки 17. У непарні роки народилися живими 32 китеня, а парні - у два рази менше. У період з 1976 року по 1997 рік такої тенденції не було.

У своїй статті вчені пов'язують цю закономірність із популяційною динамікою косаток з приходом в ці води горбуші, яка раз на два роки, якраз у непарні роки, повертається до узбережжя США і Канади в цьому районі. Чисельність горбуші завдяки природоохоронним зусиллям за два десятиліття істотно зросла, відзначають автори статті: у 1998 році вилов лососевих риб був обмежений для захисту їх популяцій, і тоді ж в цьому районі зросла чисельність зоопланктону, основної їжі горбуші.

Але як саме горбуша впливає на косаток, поки не ясно. Можливо, велика кількість горбуші у водах заважає ехолокації, зо допомогою якої косатки полюють на чавичі - тому наступного після приходу горбуші року помирає більше тварин. Крім того, горбуша, яку косатки майже не їдять, може конкурувати з чавичею, якій і так загрожує вимирання, за їжу. Нарешті, автори висувають і протилежну гіпотезу: можливо, горбуша, навпаки, допомагає косаткам полювати, підвищуючи їх виживання в непарні роки, але свідчень на користь цієї гіпотези поки немає.