Большая белая акула / Фото ikapa.ru

Про це йдеться в новому дослідженні вчених університету Стелленбоша (Західний Кейп), передає ТАСС.

За даними доповіді, підготовленоъ біологом Сарою Андреотті, у південноафриканського узбережжя залишилося всього 350-520 особин цього хижака - наполовину менше, ніж припускали вчені.

Андреотті близько шести років спостерігала за великими білими акулами в бухті Хансбаай - головному акулячому притулок в 160 км від Кейптауна.

Відео дня

Читайте такожВчені констатують остаточне зникнення антилопи Аддакс в Лівійській пустелі

"Нинішнє покоління південноафриканських великих білих акул швидко скорочується в числі, може бути, їх навіть залишилося занадто мало, щоб вони вижили як підвид," – зазначає біолог.

Чисельність популяції великих білих акул біля берегів ПАР скорочується через установку на пляжах захисних сіток, покликаних врятувати плавців і серфінгістів. За останні 30 років лише в районі Дурбана загинули понад тисячі великих білих акул, які заплуталися в цих сітках. Багатьох вбивають мисливці, також завдає шкоди забруднення океанічних вод.

Згідно з доповіддю, біля берегів Південної Африки збереглося всього 333 великі білі акули, здатні до розмноження, що істотно менше 500 - порогової величини, за якою починається імбридінг - виродження через близькоспоріднене спарювання.

Свого часу ПАР стала піонером у боротьбі за збереження популяції великої білої акули, в 1991 році першою в світі оголосивши цей вид охоронюваним, за нею послідували США і Австралія.

Читайте такожВчені з'ясували, як тварини можуть уникнути вимирання

Відзначається, що зникнення білих акул завдало б, крім іншого, чутливий удар по туризму в ПАР, адже щороку безліч туристів приїжджають до провінції Західний Кейп спеціально заради того, щоб опуститися під воду в металевій клітці та зблизька подивитися на цих тварин.

Морські зоологи вважають, що великі білі акули живуть в океанах вже 14 мільйонів років. Водночас, за даними вчених, тисячі великих білих акул, як і раніше, водяться біля берегів Австралії, Канади і східного узбережжя США.

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені висловили побоювання, що однією з найбільших колоній пінгвінів в світі загрожує вулкан.