За словами експертів, політики поки що не змогли захистити українські ліси, тварин та рослини / Wikimedia Commons

Кожен п'ятий вид тварин і кожен восьмий вид рослин, які є в Червоній книзі України, зникають через вирубки лісу. Найбільш істотні зміни відбуваються, коли вирубують ліс і змінюють цільове призначення цієї землі.

При цьому кількість вирубок в Україні зростає, а законодавство в цій сфері просто провальне, повідомляють у матеріалі "Української правди" експерти Всесвітнього фонду дикої природи (World Wide Fund forNature – WWF).

Читайте такожЕксперти WWF пояснили, чому в Україні зросла вирубка лісів

Відео дня

За даними WWF, близько 16% території України - ліси. Їхня площа становить майже 10,4 мільйона гектарів. Україна посідає дев'яте місце за площею лісів у Європі (без урахування Росії). У першій трійці Швеція, Іспанія та Фінляндія. Однак Україна стоїть на шляху зникнення лісів, рослин і тварин через відсутність адекватної лісової політики, йдеться в матеріалі.

«Зараз необхідно створити нову лісову політику. В Україні немає документа, який дає відповіді на питання - якими ми бачимо наші ліси? Які цілі є головними?», - пише зоолог, експерт Всесвітнього фонду дикої природи Андрій Плига.

Найбагатші на ліси - Закарпатська та Івано-Франківська області. Також високу лісистість мають Волинська, Рівненська і Житомирська області. При цьому, за словами експерта, сліди вирубок найбільш помітні в горах.

«Річ у тому, що на рівнині ми не бачимо весь масштаб, а в Карпатах — гори, рельєф і великі плями вирубок. Скандали піднімаються і на Поліссі, але в Карпатах більше, тому що там це помітно візуально», - каже експерт, вказуючи, що такі явища – наслідки відсутності системної політики в лісовій галузі.

Старе, ще радянське законодавство в частині лісів не адекватне щодо сучасних реалій та призводить до того, що тим людям, які повинні вирощувати ліс, в умовах відсутності державного фінансування вигідно рубати ліс.

За словами експертів, політики поки що не змогли захистити українські ліси, тварин і рослини. «Подаються окремі точкові зміни, а чогось комплексного, на жаль, немає», - йдеться в матеріалі.