Ілюстрація / REUTERS

Цими вихідними по забрудненості повітря Київ випередив увесь світ. У вівторок ми знову “прорвалися” до топ-10. 

Про це у Facebook пише народний депутат Олександр Ткаченко.

"Відсутність дощів, пожежі та наші авто винуваті у забрудненості повітря Києва, — розповідає нам міська влада. Але київські екологи та активісти Elena Fateeva та Hajdukov Viktor кажуть, що відкривати вікна вночі киянам не варто через інше джерело — Дарницьку ТЕЦ. Вона єдина у столиці працює на вугіллі.І що цікаво — спалення вугілля Дарницькою ТЕЦ здійснюється для вироблення електроенергії, яка в основному розподіляється по всій Україні. Тобто кияни вдихають 100% викидів і хворіють, а електроенергію палять деінде", - стверджує Ткаченко.

Нардеп також пояснив, чим небезпечне спалення вугілля.

"Щодоби Дарницька ТЕЦ генерує близько триста тон шкідливих відходів, з яких у повітря, землю та воду Києва потрапляють: алюміній, барій, берилій, миш’як, мідь, нікель, ртуть, свинець, бор, кадмій, мідь, залізо, цинк. Як наслідок — підвищення хвороб органів дихання, нервової системи, шкіри та підшкірної клітковини, онкологічні захворювання. І це під час коронавірусу!", - зазначив Ткаченко.

Свої тверження він підкріплює конкретними статистичними даними.

"У 2016 статистика звернень по хворобі органів дихання у центрі Києва — 2,755 випадків, по районах Дарниці майже удвічі більше — 5,162. А у 2020 Дарницький район за даними МОЗ посідає друге місце у Києві за кількістю хворих на коронавірусну інфекцію. Міська влада стверджує, що останні забруднення повітря відбуваються через туман, пилові бурі, пожежі на торф'яниках у Чорнобилі та Житомирі. А от про незаконну діяльність і викиди Дарницької ТЕЦ — мовчать. Хоча ця ТЕЦ давно працює з порушеннями та недотриманням вимог законів. Загальний обсяг відходів, накопичених протягом експлуатації Дарницької ТЕЦ, за розрахунками становить понад 1 млн 261 тис тон. Утилізуються вони в золошлаковідвалі площею 14 га, посеред Дарницького району поруч з Позняками", - пише він.

Читайте такожУ Києві повітря повернулося до нормального стану: забруднення не перевищує норму

За даними ООН, щоб "підняти" пил достатньо швидкості вітру в 14,5 км/г (для порівняння, сьогодні у Києві швидкість вітру 13 км/г). Навіть при такий невеликій “потужності” за добу з 1 га поверхні здіймається до 2 тонн пилу, тобто з 14 га золошлаковідвалу Дарницької ТЕЦ щодня розлітається 28 тон вугільної золи. Згідно з даними ООН — від 80 до 160 кілометрів.

Ткаченко стверджує, що обслуговує теплом ТЕЦ 8% населення Києва, але газовими, тобто відносно чистими потужностями, при цьому "вбиваючи" величезну частину населення, і не тільки Києва. 

"Ще в 2015 Держекоінспекція встановила, що компанія «Євро-Реконструкція», якій належить Дарницька ТЕЦ, оперувала без належних дозволів і моніторингу, самовільно скидуючи виробничі стічні води у водойми Києва. А 14 га пилу повинні бути поховані під водою озера Гарячка. Але води в ньому не стало ще чотири роки тому. Що обурює — КМДА знає про все це щонайменше з 2015", - пише народний депутат.

Ткаченко констатує, що КМДА нічого не робить задля вирішення цієї проблеми.

"Отруєння міста потрібно зупинити. Вже підготував депутатський запит і звертаюсь до ЗМІ — привернути увагу до цієї проблеми, тому що активістів міська влада недочуває", - додав він.

Також він пообіцяв пізніше розповісти ще більше фактів щодо небепечності роботи Дарницької ТЕЦ.