На одній із тваринницьких ферм СТОВ «Раківщинське» (Овруцький р-н, Житомирська обл.), яке входить до кластеру «Полісся» ГК UkrLandFarming, проводяться завершальні роботи на новому відгодівельному майданчику для утримання 700 голів бичків.

Про це повідомив AgroPortal.ua директор з тваринництва кластеру «Полісся» Микола Лучко.

В планах підприємства також покращити умови утримання у вже наявних загонах, встановити на всій фермі механізовану роздачу кормів і поступово нарощувати маточне поголів'я до 500 голів.

Відео дня

«Це одна із м'ясотоварних ферм агрохолдингу UkrLandFarming, яка спеціалізується на вирощуванні української м«ясної породи. Нині тут утримуються близько 350 корів, із них 43 — нетелей, цьогорічних 98 бичків і 110 теличок. Третій рік ми лишаємо телят для розведення, адже плануємо маточне поголів'я збільшити до 500 голів. Паралельно, весь цей час, ми також завозимо нетелів з-за кордону», — розповідає Микола Лучко.

За його словами, збільшення маточного поголів'я — доволі довгий процес і потребує значного капіталовкладення, тож до періоду отримання прибутків має пройти час. 

«Поки ми розвиваємося, нарощуємо поголів'я і покращуємо умови утримання на цій фермі. Загалом, щоб вийти на прибутковий тваринницький комплекс, нам потрібно ще попрацювати 2-3 роки. Поки що на цій фермі ми тільки доходимо в рентабельності до нульової ставки, але загалом по кластеру рентабельність у тваринництві становить 40%», — зазначає Микола Лучко.

За його словами, в СТОВ «Раківщинське» насамперед зосереджені на показниках якості поголів«я. Як доказ тому — на фермі бички української м«ясної породи дають 450 кг, тобто за добу приріст складає 1,2-1,4 кг.

Зі збутом у СТОВ «Раківщинське» проблем не мають, здають бичків живою вагою по ціні 60 грн/кг компанії, яка експортує українське м«ясо на азійські ринки. 

Для довідки: в кластері ТОВ ВП «Полісся» ГК UkrLandFarming утримується 6500 голів ВРХ, в тому числі 1500 голів м«ясного напрямку продуктивності украінської м«ясної та абердин-ангуської порід та 5000 голів молочного напряму продуктивності, з яких 50% (2500 голів) — корови української чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід. Загалом ГК UkrLandFarming є найбільшим холдингом по кількості утримання ВРХ — 40 тис. голів як для виробництва молока, так і м'яса.