Ілюстрація / REUTERS

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв.

Читайте такожВ Україні можуть зникнути "шампанське" і "коньяк"

Як наголошується в пояснювальній записці до проекту постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2008 № 957 ", опублікованому на сайті міністерства, зокрема, передбачається підвищити ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби на 10,7%; віскі, ром і джин - на 7,3%; коньяк (бренді) - на 9,1-9,5% і вино - на 7,4-10,2%.

Відео дня

Необхідність підвищення цін обумовлена зростанням складових ціни на алкоголь через подорожчання компонентів виробництва: спирту, тари, комплектуючих, енергоносіїв.

"Тому на сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб'єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування", - сказано в пояснювальній записці.

Зазначається, що як база розрахунків були використані звітні дані суб'єктів ринку алкогольних напоїв, скориговані з урахуванням прогнозного індексу цін виробників промислової продукції на 2018 рік.

Останній раз мінімальні ціни на алкоголь були підвищені у вересні 2018 року, сказано в документі.

Як повідомляв УНІАН, з 1 липня поточного року з українських супермаркетів може зникнути більше тисячі різновидів віскі через їх невідповідність оновленого законодавчого позначення, яке встановлює поріг міцності цього напою на рівні 45%.