Ілюстрація REUTERS

Молочні продукти в Україні у вересні можуть подорожчати на 5% порівняно з червнем-липнем, повідомила прес-служба Асоціації виробників молока.

Читайте такожЦіни на картоплю зросли вдвічі: що буде далі

"Вже у вересні ціни на молоко і молочні продукти для споживача зростуть на 5% порівняно з червнем-липнем", - сказано в повідомленні.

Відео дня

При цьому, зазначили в прес-службі, за підсумками серпня молочний кошик вже подорожчав на 3%.

Серед причин підвищення цін експерти асоціації назвали дефіцит молока-сировини, пов'язаний зі стрімким скороченням поголів'я корів.

"Зокрема, за шість місяців 2019 року тільки в промисловому секторі України вирізали 9,7 тис. голів, через що переробні підприємства недоотримали понад 160 тис. тонн молока", - підкреслили експерти.

Крім того, додали в прес-службі, необхідність впровадження вимог нового харчового законодавства, яке вимагає від молочних ферм оперативних і значних інвестицій у модернізацію і навчання персоналу, що також впливає на скорочення виробництва молока в Україні.

"Додатково погіршує ситуацію посилений податковий тиск. Зокрема, ставка ПДВ на молочні продукти в Україні найвища в Європі - 20%, проти 7% - у Німеччині, 5,5% - у Франції та 5% - у Польщі", - відзначили в прес-службі.

За прогнозами експертів асоціації, очікується подальший спад виробництва в молочній галузі на тлі непрогнозованих умов ринку для господарств-виробників молока.

Як повідомляв УНІАН, прибутковість виробництва молока в 2018 році скоротилася на 14,1%.

Виробництво молока в Україні в 2018 році скоротилося на 2% - до 10 млн тонн.