REUTERS

У Європейському Союзі підтримують плани українського уряду відкрити ринок землі в Україні.

Про це повідомили у Представництві Євросоюзу в Україні.

«ЄС підтримує плани уряду відкрити ринок землі в Україні – крок, що здатен розкрити потужний потенціал української економіки», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте також"Слуга народу" обіцяє внести поправку про заборону продажу землі іноземцям

У Представництві заявили про готовність ЄС разом з іншими міжнародними партнерами запропонувати свій досвід і підтримку. «Вкрай важливо застосувати захисні механізми до відкриття ринку. Це потрібно, аби уникнути надмірної концентрації землі в руках кількох операторів, забезпечити справедливе ставлення до дрібних власників землі, які хочуть продати свої земельні ділянки, та гарантувати права активних малих фермерів, які прагнуть придбати землі сільськогосподарського призначення», - зазначається у повідомленні.

У Представництві зауважують, що «Євросоюз уважно оцінить умови, за якими функціонуватиме ринок сільськогосподарської землі та як здійснюється контроль над захисними механізмами під час впровадження земельної реформи».

«Дрібні фермери повинні бути в центрі цієї реформи, включно із тими, які ще не зареєстровані як юридичні особи-фізичні особи, що обробляють сільськогосподарські угіддя. Євросоюз рекомендував би поставити таких дрібних фермерів в основу системи державної підтримки», - наголошується у повідомленні.

У ЄС вважають, що відкриття ринку землі має бути першим кроком у напрямі ширшої та більш всеосяжної земельної реформи. «Однією з передумов для успіху є підвищення прозорості через відкритий доступ до даних, що стосуються земельних прав, та публікація таких даних. Задля цього потрібно буде провести всеосяжну реформу Держгеокадастру та здійснити перерозподіл деяких функцій цього органу», - рекомендують у Представництві.

«Євросоюз розглядає можливість подальшого розширення своєї підтримки впровадженню земельної реформи, особливо, зосереджуючись на інституційних змінах (задля управління земельними ресурсами, планування та менеджменту, а також з метою інтеграції Кадастру та Реєстру прав), навчанні та зміцненні потенціалу, а також моніторингу передбачених захисних механізмів», - наголошується у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 13 листопада, парламент першим питанням мав розглядати законопроекти про ринок землі. У фракції «Голос» і депутатській групі «За майбутнє» запропонували відкласти розгляд цього питання. Проти ухвалення законопроекту про ринок землі виступають фракції: «Батьківщина», «Опозиційна платформа - За життя», «Європейська солідарність».

Водночас біля Верховної Ради відбувається акція проти продажу земель сільськогосподарського призначення.