Ринок землі запрацює у наступному році / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков наголошує, що лише після референдуму ринок землі може бути відкритий для іноземців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у ефірі програми "Право на владу" на "1+1".

Відповідаючи на питання щодо проведення референдуму в контексті майбутнього закону про ринок землі, Разумков зауважив, що "з'явилася така інформація, що референдум буде між першим та другим читанням".

Відео дня

"Це не відповідає дійсності, тому що це неможливо фізично - підготувати, провести референдум... Зараз немає закону про референдум", - сказав він.

У той же час, нагадав голова ВР, нині перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук разом з командою фахівців займається питаннями розробки пакету законопроектів про народовладдя, де, зокрема, йтиметься про місцеві та загальнонаціональні референдуми.

"Про що говорив президент, про що було погоджено, наскільки я розумію, з більшістю парламенту... Позиція номер один: ринок землі буде відкриватися, він буде відкриватися для фізичних осіб і він буде відкриватися для юридичних осіб, власниками та кінцевими бенефіціарами яких є українські громадяни", - сказав Разумков.

Читайте такожВ Мінекономіки назвали вартість гектара після відкриття ринку землі

Говорячи про другий важливий пункт, він наголосив, що передачі корпоративних прав іншим компаніям, власниками яких є іноземці, не буде.

"Щодо референдуму: референдум відбудеться і лише після цього референдуму, коли українське суспільство визначиться, що воно готове або неготове залучити та дати можливість іноземцям купувати українську землю, або продавати корпоративні права, то цей ринок буде відкритий і для іноземців. Але після референдуму", - зауважив Разумков.

Він додав, що також буде "перехідний етап", коли українці побачать, як працює ринок землі, і після цього визначатимуться, чи треба давати можливість залучати іноземців.

Також коментуючи вчорашнє ухвалення відповідного законопроекту в першому читанні, спікер зауважив, що "нічого не порушив вчора" і все було проведено "достатньо мирно, демократично".

"Вчора витримали майже всі домовленості, які були досягнуті між представниками різних політичних сил. Була дуже жорстка дискусія, дуже, іноді вона виходила за край. Але тим не менш вона залишилася в рамках цивілізованого процесу, цивілізованих суперечок", - сказав Разумков і запевнив, що вони йшли виключно за Регламентом.